söndag 13 mars 2016

Amerikanske SHL-stjärnan Ryan Lasch stöder Donald Trump

SHL-spelaren och poängkungen Ryan Lasch som spelar hockey för Frölunda, är republikan och stöder Donald Trump. Här intervjuas han i Expressen, dels om hockey men också om politik.

Frölundas nummer 81 har inga problem med att skjuta skarpt även när det kommer till politiska uttalanden:

– Jag tycker att han (Obama) vänt ryggen till befolkningen, han kan inte bara gå och stifta lagar som det behagar honom, du måste gå igenom en process.

Lasch syftar på att Barack Obama vid några tillfällen (vapenkontroll, immigration) använt ”executive action”, alltså fått igenom lagar utan att de passerat kongressen – som ju har republikansk majoritet.

Till Laschs stora glädje.

– Jag är republikan, definitivt ingen demokrat.

Det hänger delvis ihop med att Lasch är en starkt religiös man, han har i det avseendet kanske mest gemensamt med ärkekonservative Ted Cruz. Men han gillar Donald Trump.

I Sverige (och i stora delar av världen) är det affärsmannen och TV-kändisen med den lustiga frisyren som betecknas som en clown, inte Barack Obama.

Men Lasch har fallit för Trumps argument om egenfinansierad kampanj i det nu pågående amerikanska primärvalet:

– Han kan inte bli köpt. Det är därför som många inom det politiska etablissemanget är rädda, de kan inte köpa honom, kan inte köpa sig poster. Han har inga band till etablissemanget.

– Visst, Trump är kanske lite extrem, men jag känner att vårt land behöver det, speciellt som läget är just nu. Vi har blivit ”pushovers” till många länder, vi är inte på toppen längre.

Trump har, likt Ronald Reagan, lovat att ”Make America Great Again”, men Lasch har ytterligare en önskan:

– Viktigast är att vi kommer tillbaka på Guds sida. Vårt land har kommit bort därifrån, jag vet inte om Trump är den bäste där, men vi måste hitta någon i det republikanska partiet som får det att hända.

På guds sida?

– Ja, våra band till Israel, exempelvis. Bibeln säger att Gud välsignar de som hjälper Israel. Vi har liksom vänt ryggen till Israel de senaste åren, och vi ser hur det har gått.

Trump har sagt att USA under en period inte borde släppa in muslimer, han vill bygga en mur mot Mexiko. "Extremt", sa du förut; en aning va?

– Jag tror vi måste vara försiktiga med vilka vi tar in. Självklart finns det de som behöver hjälp, självklart ska vi inte stoppa alla (muslimer), men vi måste vara försiktiga. Se vilka som kommer in nu, det är bara män, kvinnor och barn lämnas bakom. Och i Kalifornien, det är ett problem med många illegala (invandrare från Mexiko). Så jag förstår vad Trump menar, vi måste vara försiktiga.


Artikeln fortsätter med sportsnack, men reportern Henrik Leman återvänder slutligen till politiken:


Till sist återstår bara frågan, när ska politiskt intresserade Lasch lägga sin röst i primärvalet? Och blir det Trump, eller?

– Jag ska inte rösta, jag tänker inte bli inblandad, men om jag hade gjort det … Donald Trump, eller kanske Ted Cruz. Definitivt inte en demokrat, tänk … en socialist (Bernie Sanders) och den lögnaktiga Hillary Clinton.

De två valen är som pest eller kolera för Lasch.

Ungefär som Trump och Cruz säkert upplevs av många svenskar.

Vi gillar olika, som bekant …


Källa: Expressen

Se även tidigare inlägg:

Trump-möten kantade av tumult 20160313

Inga kommentarer: