söndag 27 mars 2016

Trump om sin utrikespolicy

Donald Trump har gett sin hittills mest uttömmande intervju om utrikespolitik. I en 100 minuters intervju med New York Times, talade han om ämnet.

Fortfarande finns många luckor inom en rad olika områden. Men han hann trots det lägga ut sin grundläggande policy, stöder en tes om "America First" (historiskt förespråkad av svenskättlingen och isolationisten Charles Lindbergh) men anser inte sig själv vara isolationist. Han anser däremot att USA tagit på sig alldeles för många roller i världen utan att få något tillbaka. Och det är det sistnämnda han vill förändra.

Saudiarabien skulle, enligt honom, sannolikt inte överleva utan USA. Och nu borde USA kräva saker i gengäld. Även Obama-administrationen anser att Saudiarabien tar för lite ansvar i kampen mot ISIS. Trump förklara att en av hans idéer är att sluta köpa olja från Saudiarabien om de inte sätter in markstyrkor mot ISIS.

I fråga om Iran som med sannolikhet skulle gynnas av att USA drog sig tillbaka ytterligare från Mellanöstern är han kritisk till det dåliga avtalet, men hans enda konkreta förändring av avtalet är att förbjuda iransk handel med Nordkorea.

Han är även kritisk mot USA:s säkerhetsparaply i Asien, och anser att länder som Japan och Sydkorea skulle kunna bygga upp sina egna kärnvapenarsenaler istället för att vara beroende av USA.

Ifråga om Kinas upptrappning, och militarisering av öarna i Sydkinesiska havet, konstaterar han att bästa sättet att kontra Kina är att pressa dem ekonomiskt genom att hota stänga den amerikanska marknaden. Att det skulle kunna leda till samma gensvar och ett handelskrig sa han ingenting om.

Gällande NATO är han också kritisk till USA:s stora roll och skulle kunna tänka sig en alternativ organisation fokuserad på kontra-terrorism. Men NATO:s grundläggande uppgift var förstås att skydda från ryska aggressioner. Och den hotbilden finns fortfarande kvar.

Donald Trump har nu börjat anställa utrikespolitiska rådgivare och eftersom han fått stor kritik för sina utrikespolitiska brister lär fler och djupare uttalanden förhoppningsvis komma månaderna framöver.

Källor: New York Times

Se även tidigare inlägg:

Trump och Cruz smutskastar varandras fruar 20160325

Inga kommentarer: