lördag 19 mars 2016

John Kasichs chans: Övertyga om att detta primärval är nytt och unikt

John Kasich kan inte få de delegater som behövs för att vinna nomineringen på egen hand. Hans enda chans är således en total omfördelning av delegaterna på partikonventet i sommar.

För att han någon liten chans till det- och med det, behöver han dock övertala hela USA om att detta primärval är nytt och unikt. Och måste hanteras utifrån detta nya och unika.

Kim Strassel förklarar saken i Wallstreet Journal, och skriver att media och politiker i evigheter betraktat primärvalen som ett slag om de tidiga delstaterna och därefter en uppslutning bakom en kandidat som sedan bärs fram av de andra delstaterna till den officiella nomineringen.

I år har de många republikanska kandidaterna, och Donald Trump i synnerhet förändrat detta. De tidiga primärvalen är sedan länge över, men partiet har inte slutit upp bakom sin frontrunner ännu. Inte heller vinner Trump per automatik i delstater, vilket frontrunners i detta skede brukar göra.

I Ohio förlorade Trump mot John Kasich. Och Kasich måste nu argumentera att han kan fortsätta framåt, trots att han bara har en seger och inga ens teoretiska möjligheter att få den nödvändiga hälften av de republikanska delegaterna.

Det kan han göra genom att försöka få folk att betrakta racet inte som guvernörsval, där segraren vinner allt, utan mer som kamp om små kongressdistrikt. För nu kommer de flesta delstater att röstsa proportionerligt, där man vinner delegater i olika distrikt. Det är Kasichs chans att bli så stark som möjligt inför ett teoretiskt öppet konventet där partiet sedan omfördelar delegaterna på eget bevåg.

Går det att göra så? Inte säkert. Chansen är liten. Men i motsats till tidigare primärval så finns åtminstone chansen. Och det är det Kasich har att hoppas på.

Källa: Wall Street Journal

Se även tidigare inlägg:

GOP:s kamp om delegater: Svårt för Cruz, omöjligt för Kasich 20160317

Inga kommentarer: