söndag 6 mars 2016

Superlördagens segrare: Clinton, Trump

Igår var det alltså "superlördag" - när fem delstater höll val i den pågående primärvalsprocessen. I det republikanska racet röstade: Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine. I det demokratiska: Kansas, Louisiana och Nebraska. Här partiernas respektive resultat:

------------

REPUBLIKANERNA:


KANSAS (caucus):

1. Ted Cruz ------ 48,2%

2. Donald Trump -- 23,3%

3. Marco Rubio --- 16,7%

4. John Kasich -- 10,7%

KENTUCKY (caucus):

1. Donald Trump -- 35,9%

2. Ted Cruz ------ 31,6%

3. Marco Rubio --- 16,4%

4. John Kasich --- 14,4%

LOUISIANA:

1. Donald Trump -- 41,4%

2. Ted Cruz ------ 37,8%

3. Marco Rubio --- 11,2%

4. John Kasich --- 6,4%

MAINE (caucus):

1. Ted Cruz ------ 45,9%

2. Donald Trump -- 32,6%

3. John Kasich --- 12,2%

4. Marco Rubio --- 8%

------------

DEMOKRATERNA:


KANSAS (caucus):

1. Bernie Sanders --- 67,7%

2. Hillary Clinton -- 32,3&

LOUISIANA:

1. Hillary Clinton -- 71,1%

2. Bernie Sanders --- 23,2%

NEBRASKA (caucus):

1. Bernie Sanders --- 56,4% (89% räknat)

2. Hillary Clinton -- 43,6% (89% räknat)

------------

KOMMENTARER:

Inför kvällen hade det spekulerats i om vilka möjligheter Bernie Sanders respektive Marco Rubio skulle ha att göra sig själva relevanta igen.

Kvällen visade dock tydligt att det fanns två tydliga segrare; Donald Trump och Hillary Clinton.

Trump förlorade visserligen både Kansas och Maine mot Ted Cruz, som nu således är det enda ens teoretiskt möjliga alternativet till Trump. Men Trumps ledning i delegater är stor och Trump vann även i Louisiana. En delstat där Cruz knappade in mer än opinionsmätningarna på förhand visat, men som ändå tillhör det evangelikala fäste (i likhet med South Carolina) som Cruz i grund och botten baserat hela sin ursprungliga kampanj på. I kampen om första platsen står därför saken tydlig: Donald Trump är fortfarande tämligen ohotat oskadd.

Hillary Clinton förlorade i Kansas och Nebraska, vilket innebär att Sanders kan stanna kvar i racet och fortfarande förbli relativt relevant. Men Clinton vann i Louisiana där det stora antalet delegater stod på spel. Det var de svarta väljarna som även här gav henne segern och det står nu ganska tydligt att Sanders lockar vita, yngre medelklassväljare i små delstater. Vilket räcker för honom för att hålla sig kvar, men mellan den positionen och själva nomineringen råder ett fruktansvärt stort gap. Och Clinton har redan börjat omfokusera mot vårens- sommarens och höstens kamp med republikanerna.

Gällande de andra kandidaterna: Ted Cruz är nu den tydliga tvåan, och det alternativ som finns kvar om man vill se någon annan GOP-kandidat än Donald Trump. Cruz är dock bland många ännu mer ogillad än Trump är, men hans segrar innebär att "partietablissemanget" måste börja tänka om. Deras favorit Marco Rubio vann nämligen ingenstans - och kom inte ens i närheten av att vinna. Hans enda hopp står nu till till att vinna hemstaten Florida den 15 mars. Mycket tyder dock på att hans kampanj är över. John Kasichs har samma slags förhoppningar på sin egen hemstat Ohio, men i motsats till Rubio så har man aldrig känt att Kasichs resa ens börjat. Fallet för honom kommer således att bli mjukare än för Rubios del.

Andra roliga fakta:

Donald Trumps kommentar om Cruz's framgångar i Maine: 'He should do well in Maine, because it's very close to Canada'.

Rand Paul har hoppat av sin presidentkandidatur. Men han är från Kentucky, och han är anledningen till att Kentucky höll ett caucus, och inte ett primärval som man brukar göra.

Reglerna för primärvalet gjorde nämligen att han inte kunde kandidera till president och omval i Senaten samtidigt. Och han manade därför det republikanska partiet i delstaten om att anordna ett caucus istället, vilket skulle gynna honom (och med hans framgångar, också dem).

Hans framgångar uteblev dock. Men caucus blev det i alla fall -- och Donald Trump segrade. Snopet för Paul.

Podcast om "superlördagen" kommer (troligtvis) ikväll.

Se även tidigare inlägg:

Podd 171: Presidentvalet 2016 - Del 47: Supertisdagen och GOP-debatt 11, i Detroit, Michigan 20160305

Inga kommentarer: