torsdag 7 december 2017

Demokraternas senator Al Franken avgår pga strukturella tafsningar på kvinnor

Under torsdagen meddelade Al Franken, demokratisk senator i Kongressen som representerar delstaten Minnesota, att han avgår efter att det framkommit att han tafsat på ett antal kvinnor där det även finns bildbevis på agerandet. Bland annat finns det en bild när Franken klämmer en kvinnlig amerikansk soldat på brösten när hon sitter i en stol och sover. Det demokratiska partiet i Senaten och framförallt dess kvinnor har enhälligt uppmanat Franken att avgå.

Vem som ska ta över efter Franken är oklart. Enligt reglerna ska nu Minnesotas guvernör tillsätta en temporär senator fram till senats-valet i november 2018 då allmänheten ska rösta fram sin nya senator. Denna demokratiska senatstol kan alltså helt plötsligt övergå till republikanerna efter mellanårsvalet 2018. Frankens stol skulle enligt planerna egentligen inte vara föremål för det mellanårsvalet men eftersom han nu avgått måste hans ersättare röstas fram 2018. Även Minnesotas andra senator är upp för val 2018, vilket även den närvarande är representerar det Demokratiska partiet.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: