måndag 25 december 2017

USA gör kraftig reducering av sitt FN-bidrag

FN. För endast några dagar sedan höll den amerikanska ambassadören till FN, Nikki Haley, ett tal inför FN där hon varnade för att USA kan komma att dra ned på sin FN-budget.

Varningen håller redan nu på att realiseras då USA i söndags meddelade att landet faktiskt beslutat att bidra med betydligt mindre pengar till FN nästa år.

Häromdagen röstade FN om att fördöma att USA driver sin egen utrikespolitik efter USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad samt flytten av den amerikanska ambassaden till Jerusalem från Tel Aviv. Nikki Haley förklarade i sitt tal att USA driver sin egen utrikespolitik, och betonade att USA är FN:s överlägset största bidragsgivare och att om FN försöker lägga sig i amerikansk politik kan USA komma att dra ned på sin FN-budget.

Det tog bara några få dagar innan denna varning mynnade ut i handling då USA under söndagen meddelade att landet ska skära ned sin FN-budget med 285 miljoner dollar. USA bidrar för närvarande med närmare 600 miljoner dollar per år till den normala FN-budgeten, alltså delen som inte inkluderar fredsbevarande arbeten.

ATT USA nu skär ned sitt bidrag med 285 miljoner dollar betyder att landet i princip halverar sitt bidrag, vilket är något Donald Trump har talat om länge att han vill göra. FN måste nu antingen dra ned på sin verksamhet eller förmå andra länder att bidra med mer pengar till FN. USA står för 22 procent av FN:s hela budget, vilket är en kraftig överrepresentation.

Nikki Haley poängterar att FN slösar bort massa pengar och att USA inte längre accepterar att FN utnyttjar generösa amerikanska skattebetalare utan att ta ansvar för organisationens spenderande.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

Inga kommentarer: