tisdag 3 juni 2008

McCain bör tänka sig för

McCain har idag gått till angrepp på Obama i ett tal i Nashville för att denne vill förhandla med Iran. Tyvärr tror jag att McCain gör fel om han bygger sin kampanj på att angripa Obama för saker som Obama sagt. Vad McCain bör göra är istället att definiera sig själv och förklara vad han själv tror och tycker.

Detta dels för att repeterade angrepp på Obamas uttalanden bara kan tolkas som negativt kampanjande (han kan klaga på andra, men kan han förklara vad han själv står för) och dels för att Obama är en mästare på att bemöta sådan kritik. Hillary försökte under primärvalet att angripa Obama på alla sätt, genom att förklara att han var orutinerad, genom att angripa hans koppling till Wright, hans koppling till lobbyister, hans uttalande i Pennsylvania om folk som håller sig till religion och vapen et c - och Obama tog sig smidigt ur alla de fällorna. I debatterna mellan Hillary och Obama så framstod nästan uteslutande Obama som den mest kvicktänkte kandidaten (något som säger ganska mycket då Hillary knappast framstår som dum - tvätom så framstår hon som oändligt mer skärpt än den ex president hon är gift med). Så om Hillary inte klarar av att bemöta Obama med spontana svar i spontana debatter tror jag att McCain kommer att få än svårare att göra det. En av McCains svagheter är att jag inte tycker att han är speciellt bra på att spontant säga bra saker (Till skillnad från Bush som är mer rapp i käften än David Letterman och skulle kunna starta en egen talk show när han pratat klart i Vita Huset). Det bästa McCain gör spontant är förmodligen att brista ut i raseriutbrott, något som helt enkelt inte skulle passa i en presidentdebatt. Däremot är McCain duktig på att prata om saker som han kan, saker som ligger honom nära hjärtat och på hans planhalva. Istället för att därför prata om Obama bör han prata om sig själv, och om sin egen syn på Irak, ekonomin et c och sen i överlag beskriva vad som händer om man retirerar, utan att alltför personligt referera till Obama - den slutsatsen kommer folk att dra i alla fall, utan att McCain upplyser dem om saken.

Bara ett litet tips.

1 kommentar:

Erik sa...

Jag har också svårt att tänka mig att McCain är lika kvicktänkt som Obama. På något sätt måste McCain framställa sig själv som mogen och erfaren samtidigt som Obama framställs som en pojkvasker. Och du har kanske rätt Dick; kanske gör McCain detta bäst genom att framförallt tala om sig själv.