fredag 23 juli 2010

Blago vs USA - del 6: Inget vittnesmål från Rod Blagojevich

Med åklagarsidans session avslutad var det i måndags dags för försvaret att ta vid, som inledde med ett vittnesbörd från Rod Blagojevichs storebror Robert Blagojevich som arbetat som sin brors kampanjinsamlingsledare. Robert försvarade såväl sig själv som sin bror och förklarade att deras föräldrar lärt dem att ta hand om varandra, och att det legat till grund för somliga av de råd han gett sin bror:

"I always had in the back of my head what my parents told us," sa den 54-årige Rob Blagojevich, om när han anslöt sig till sin brors insamlingskampanj. "When they were gone, we would only have each other."


Roberts fru Julie hade manat sin make att ansluta sig till broderns guvernörstab 2008 eftersom hon såg det som en chans för bröderna vars relation under vuxen ålder blivit sämre, att komma närmare varandra:

"I felt like Rod didn't know Rob. I thought it was a chance for them to grow closer," sa hon inför juryn och fortsatte med att säga att hon dock försäkrat sig från guvernör Rod Blagojevich och dennes hustru Patti att kriminalutredningarna kring dem var över, något hon då av dem fått beskedet att det enligt deras vetskap var över, varefter hennes make Robert tog jobbet i sin lillebrors politiska verksamhet.

Veckans stora händelse var dock om huruvida huvudpersonen själv, Rod Blagojevich skulle vittna personligen eller ej. Den fd guvernören hade under lång tid förklarat att han sett fram emot stunden att få ge sin egen version av saker och ting på så sätt rentvå sitt namn. I onsdags kom dock beskedet att Rod Blagojevich inte tänkte inta vittnesbåset.

Detta dock inte främst på hans personliga motvilja, utan mer pg a riskerna med att vittna inför en federal domstol och hans eget juridiska teams splittring i frågan. Hans två advokater, Sam Adam Sr och dennes son Sam Adam Jr hade nämligen skilda åsikter om saken. Fadern ansåg att Blagojevich inte skulle vittna - det av den enkla anledningen att han inte ansåg att regeringen lyckats lägga fram tillräckliga bevis för att vinna målet. Sonen ansåg däremot att Blagojevich skulle tjäna på att få avlägga sin version. Blagojevich kommenterade de olika råden och sa:

"Sam Junior still at this moment wanted me to testify and frankly, so did I," sa Blagojevich som förklarade att man diskuterade hur han skulle göra ända in på måndagsnatten.

"Sam Adam Sr.'s most compelling argument and ultimately the one that swayed me was that the government in their case proved my innocence. They proved I did nothing illegal and that there was nothing further for us to add."


Här uttalar sig Rod Blagojevich om beslutet att inte vittna:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Men även om Blagojevich och dennes advokater menar att Blagos oskuld är vad som ligger till grund för hans uteblivna vittnesmål så finns det också andra faktorer att ta i akt, något Chicago Tribune skriver om i denna artikel som beskriver hur ett vittnesmål av Blagojevich skulle ha ställt honom inför ett korsförhör med den federala sidans mycket erfarne Reid Schar, som hade kunnat använda sig av fler band som juryn ännu inte hört.

Blagojevichs team hade även tänkt kalla såväl Rahm Emanuel som Valerie Jarret för att vittna, men kallade slutligen ingen av dem. Domare James Zagel har nu skickat hem juryn tills på måndag då slutanförandena kommer att hållas i en rättegång som gått snabbare än någon kunnat ana.

Den fråga som nu återstår är vilken linje juryn kommer att gå på? Försvaret kommer att hävda att Blagojevich var en högsta klassens pratmakare, men inte mer än så - och att prat inte är något brott. Åklagarsidan kommer att säga att prat visserligen inte är något brott, men att konspirera däremot utgör ett brott och att det var just detta som Blagojevich gjorde.

UPPDATERING:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Pratmakare eller konspiratör? På måndag får vi se.

Källor: Chicago Tribune, Chicago Tribune

Se även tidigare inlägg:

Blago vs USA - del 5: Obamas inblandning 20100719

Inga kommentarer: