måndag 5 juli 2010

Michael Steele illa ute efter Afghanistankommentar

RNC:s ordförande Michael Steele har hamnat politiskt klister sedan han uttalat sig om att Afghanistankriget är "Obamas val", och att alla som krigat i Afghanistan har misslyckats. Det är en åsikt som knappast går hem åt något håll - dels därför att kriget startades av en republikansk president, och dels för att majoriteten av Michael Steeles parti beslutat sig för att vinna i Afghanistan, inte retirera. Här är Steeles uttalande:



Hans uttalande visar på friktionen mellan de isolationistiska libertarianerna och de neokonservativa inom det republikanska partiet. Steeles uttalande fick dock somliga republikaner att kräva sitt partis ordförandes avgång. MSNBC har här ett inslag om saken:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jag anser att Steeles stora problem är att han är ojämn i kvalité. Och republikanerna bör därför förmodligen i längden försöka skaffa sig en bättre representant - men i jämförelse med Joe Biden (som faktiskt är vice-president och inte bara partiordförande) så ter sig Steeles tabbar inte särskilt stora. Det kan dock också mycket väl hända att han i egenskap av partiordförande talar så för att lyckas hålla partiet enat. För republikanernas anti-krigsfalang med Ron (och Rand) Paul i spetsen står tveklöst i motsättning med partiets neokonservativa falang med representanter som Liz Cheney (och egentligen de flesta etablerade republikaner). Steeles senaste uttalande var nog ett av hans dummaste, men det måste förmodligen också betraktas i ljuset av den splittring som råder gällande krigen inom det parti han representerar.

Se även tidigare inlägg:

Michael Steele på SRLC 2010 20100412

Inga kommentarer: