söndag 29 januari 2012

Några delstatsnyheter

Amerikansk politik är mycket mer än den federala politiken. Här följer några aktuella delstatsnyheter jag nyss snappade upp, av mer underhållande karaktär.

I Alaska har den republikanske delstatskongressmannen och majoritetsledaren för Alaskas Representanthus - Kyle Johansen, föreslagit att den federala regeringen skulle ta över Central Park i New York och förklara området vara ett naturskyddsområde. Detta - som ter sig helt orealistiskt - för att visa vilken situation Alaska befinner sig i, ifråga om Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) som delstaten inte tillåts utvinna naturresurser från pg a federala restriktioner - något även demokratiska lagstiftare i Alaska önskar göra. Central Park utgör ca 6% av Manhattan och området tänkt för utvinning ca 8% av ANWR - varför exemplet borde vara talande.

I Kalifornien har några polisdistrikt beslutat att ändra policy ifråga om gripna personer som sitter i häkte i väntan på rättegång pg a att de inte har råd att betala den amerikanska förordningen om "bail out". Att ha ofarliga människor häktade för småbrott i fängsligt förvar under lång tid kostar dock skjortan och somliga distrikt kommer nu att hålla människor häktade om de bedöms vara farliga snarare än om huruvida de kan betala häktesavgiften eller ej.

I Maine har en fängslad mördare dömd till 30 års fängelse bett en federal domare att köra över Maine State Prisons ledning och ge honom tillstånd att praktisera satanism, något han tillåts göra i sin cell men inte som gruppaktivitet tillsammans med andra eftersom fängelseledningen anser att satanism är kopplat till våldsamheter. En händelse som låter som ett utmärkt underlag för Maine-bon Stephen King att skriva en uppföljare till The Green Mile.

I West Virginia som är en av USA:s delstater med den mest ohälsosamma befolkningen - och 31% av befolkningen spenderar ingen tid på motion - drog man i torsdags igång ett projekt som involverade 230 skolor och med draghjälp från "America's Got Talent"-vinnaren Landau Eugene Murphy Jr, försökte man mana folk att börja motionera. Det är dock inte bara ett engångs-event utan en strukturerad plan för att få befolkningen att på lång sikt förbättra sin hälsa, där även regeringen är inblandad genom satsningar på att bygga idrottslokaler etc.

Inga kommentarer: