tisdag 31 januari 2012

Floridas fauna kvävs av pytonormar

Floridas fauna kvävs bokstavligen av de tigerpytonormar och även anakondor som etablerat sig toppen av näringskedjan i Everglades och där påbörjat en eliminering av tvättbjörnar, kaniner, pungråttor, hjortar och rödlodjur men inte heller alligatorerna kommer undan de asiatiska/sydamerikanska ormarnas grepp. Det visar en forskningsrapport som släpptes igår av Proceedings of the National Academy of Sciences.

“There aren’t many native mammals that pythons can’t choke down,” förklarar Robert N. Reed, biolog vid U.S. Geologial Survey’s Fort Collins Science Center, för Washington Post.


Han förklarar också att det inte går att stoppa pytonormarna och anakondorna i Everglades, bara försöka begränsa dem från att sprida sig norrut mot Florida Keys och vidare. Orsaken beror på ormarnas snabba förökningstakt: en anakondahona kan lägga upp emot 100 ägg, med ca 54 som norm - och detta har fått ytterst negativa effekter. När forskare undersökte södra delen av nationalparken kunde man konstatera att 99% av tvättbjörnarna var borta och 88% av rödlon likaså. Rävar och träsk- och bomullssvanskaniner fanns det inga alls av.

"The effects of declining mammal populations on the overall Everglades ecosystem, which extends well beyond the national park boundaries, are likely profound," sa John Willson, forskare vid Virginia Tech University till Associated Press.


Här är ett klipp från Animal Planet när en tigerpyton i Everglades sväljer en alligator:Obama-administrationen förbjöd nyligen handel med stora pytonormar över delstatsgränserna - men under påtryckningar av U.S. Association of Reptile Keepers så tilläts fortsatt handel med nätpytonormar (världens längsta orm) och boa constrictors (kungsboa - som förmodligen var en av de mer vanligare terrarierormar i Sverige för några år sedan).

Ännu vet man inte exakt vad man bör göra åt problemen - och åsikterna är delade. Somliga menar att det finns en fara att ormarna sprider sig norrut, och längs hela den amerikanska södern. Andra menar att klimatet bara är tillräckligt gynnsamt i södra Florida - och ett experiment gjordes när man tog tio ormar till South Carolina för att se om de skulle överleva vintern där - det gjorde de inte. Men rädsla finns för att ormarna kan komma att anpassa sig genetiskt till klimatet i den amerikanska södern och på så vis sprida sig. Ormarna har dessutom visat sig vara mycket köldtåligare än man först trott.

Det vore intressant att veta om Mitt Romney och Newt Gingrich under sin kampanj i Florida uttalat sig om dessa saker. Med säkerhet kommer pytonormarna inte att "självdeportera" - varför det helt uppenbart behövs en tuff illegal orminvandringspolitik - och helt uppenbart är detta för Florida en minst lika viktig prioritering som en koloni på månen :P

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Demokrat vill att Obama stoppar tigerpytonormar 20120114

Inga kommentarer: