fredag 10 februari 2012

CPAC 2012 - del 7: Mike Huckabee

Mike Huckabee inledde dagens talarlista på CPAC - här är hans tal, nedan följer en sammanfattning och en kommentar:








video platform
video management
video solutions
video player


Huckabee började med att göra något speciellt, nämligen tacka president Obama för att ha enat den konservativa rörelsen på ett sätt ingen annan - inte ens de republikanska presidentkandidaterna lyckats göra. Det genom att attackera religionsfrihet och de oföddas rätt till liv.

Han förklarar sedan hur ObamaCare går emot det första konstitutionstillägget - och att man tänker säga nej till det och säga ja till liv och allas frihet. Det första konstitutionstillägget säger tydligt att kongressen inte kan göra något som förbjuder människor från att praktisera sin egen tro. Och att tvinga katoliker att stödja preventivmedel och abortpiller är en direkt överträdelse av det första konstitutionstillägget.

John F. Kennedy sa en gång "Vi är alla Berlinare," nu tack vare Obama, förklarar Huckabee:

"We are all Catholics now."


Han förklarar sedan att han, som en baptist från södern, aldrig trodde att han skulle säga så - men nu har han gjort det.

Han förklarar vidare skämtsamt att om CPAC delar ut några priser i år så borde hälsominister Kathleen Sibelius få ett pris, eftersom hon gett alla en orsak att verkligen engagera sig. Man bör nu satsa på att vinna Vita Huset, och hela kongressen med en supermajoritet i Senaten.

Han förklarar sedan att många trodde att detta val bara skulle handla om ekonomin, och att somliga inte ansåg att man borde prata om sociala frågor. Vad som nu har hänt visar dock att moral betyder mer än pengar - för i nationer som förlorat sin moral kommer man snart att ge upp sina pengar. Är man beredd att ge upp rätten till liv, är man snart beredda att ge upp sina pengar. Och förlorar man sin frihet så betyder pengar ingenting. Och det har man denna vecka påmints om.

Konstitutionen förbjuder kongressen från att inkränka religionsfriheten, och frihetsdeklarationen är också kristallklar när den utstakade amerikaners frihet: We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal...

Under de århundraden som gått kan man glömma vad dessa ord betyder. De behöver därför ständigt förklaras. 1776 innebar det faktum att alla skapats jämlika en radikal ståndpunkt - för så såg de flesta inte på saken. Författningsfäderna förklarade dock att alla verkligen var lika, och att det var Skaparen som gett dem frihet - och att regeringars enda syfte var att upprätthålla de rättigheter som givits av Gud. Tro och frihet kan inte separeras, och man bör heller aldrig separera att USA är en "Nation under God". USA är inte ett perfekt land och friheten har inte alltid gällt för alla - men principerna har alltid funnits där.

USA grundades också på det faktum att alla människoliv har rätt till just liv, och att ett människoliv tillkommer vid befruktning. Ekonomin kommer att bli en central del av det annalkande valet, men han förklarar att han själv aldrig kommer att rösta för någon som inte respekterar livsfrågorna - för de som inte gör det kommer heller inte att respektera den frihet som alla amerikaner har rätt till. Han inbjuder sedan alla till att se pro-life-filmen "The Gift of Life" - han själv deltagit i.

Sedan 1973 har ca 15 miljoner amerikaner dödats genom aborter. När han hör folk tala om hur folk måste komma in i USA pg a brist på arbetare brukar han tänka att det faktiskt fanns 15 miljoner personer som försvann på vägen.

Han förklarar vidare att tankesättet om att människoliv är utbytbara har spritt sig. Förr fanns en lojalitet mellan arbetare och dess företag, där företag inte ansåg att man kunde sparka arbetare hur man ville utom i riktiga nödfall. När arbetarna var lojala för företagen lojala tillbaka. I dag är situationen inte riktigt den samma - orsaken till detta beror på att om man som samhälle inte kan respektera människors liv och att inte är utbytbara, innan de är födda, så kommer man inte heller att göra det när de växer upp.

I det samhälle man lever i har man gett regeringen rätt att besluta sådana saker - och även det sträcker sig vidare och visar sig när regeringen väljer vilka företag som ska överleva eller inte. När man har en regering som anser sig kunna avgöra vilka som är "för stora för att misslyckas" - så har man också en inställning om att somliga är för små för att betyda något. Vad har hänt med idealet att alla skapats lika, frågar sig Huckabee? I USA har man enligt konstitutionen inte en regering som avgör vem som är tillräckligt stor eller för liten.

För fyra år sedan motsatte han sig TARP. Även republikaner sa att man behövde stödja TARP för att ekonomin inte skulle gå åt skogen. Man gick med på att stödja TARP och ekonomin gick åt skogen i alla fall. Det var ett misstag, förklarar Huckabee.

Förra veckan höll Obama en predikan, vilket förvånade Huckabee. Obama sa på allvar att han ansåg att Jesus ansåg att man skulle höja skatterna. Huckabee förklarar sedan att han själv faktiskt är teolog och det enda Jesus sa om skatter var att om du är skyldig, så betala dem. Obama har förklarat att han ger bort 1% av sina inkomster i välgörenhet - sista gången han själv kollade gav han dock en tiondel av sin inkomst för att stödja folk i behov, och man kommer aldrig att göra det från 1%.

Slutligen förklarar Huckabee att alla republikanska kandidater är mer konservativa än Obama - och därför har han inte endorsat någon. Alla kandidater är bättre än Obama och man måste stå tillsammans för frihetens- och den amerikanska välfärdens skull.

Kort reflektion: Mike Huckabee höll ett bra tal, och han likt många andra av talarna tog tydlig ställning i kampen mellan Obama-administrationen och katolska kyrkan. Att just Huckabee i egenskap av baptistpastor gjorde detta måste dock sägas vara historiskt bara det. Men det var ett tal som visar att den konservativa rörelsen inte längre kämpar från vitt skilda utgångspunkter med ett distanserat avlägset mål. Nu står de också sida vid sida med varandra. Vilket bäddar för en starkare rörelse med mindre fraktionsstrider än tidigare.

Källa: ABC News

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 6: Herman Cain 20120210

1 kommentar:

Anonym sa...

Finns det nåt värre än välgörenhet?
Det går ofta/aldrig till de som behöver det mest.
I Houston, USA, blev det rubriker när ett hem
för hemlösa hundar fick mer välgörenhetspengar
än ett hem för hemlösa människor...