torsdag 5 april 2012

Vänsterns anti-mormonism i full gång

Jag skrev för några timmar sedan att det inte fanns något rationellt behov för Obama-teamet att lyfta fram vänsterns anti-mormonism, eftersom den liberala vänstern som ogillar mormonismen redan med all säkerhet kommer att välja Obama framför Romney.

Med det sagt var jag kanske delvis förhastad; Obama-teamet har ännu inte börjat med några anti-mormon-ad:s men vänstern har redan börjat anspela på saken. Här kommenterar Lawerence O Donnell på MSNBC:s show "Last Word" incidenten med den Ron Paul-anhängare som undrade huruvida Romney ansåg att rasblandade äktenskap var okej eller inte. O Donnell gör direktkopplingar mellan Romney och mormonismens äldre och mer besynnerliga läror:




Jag känner en del mormoner, men har inte frågat om deras syn på denna specifika fråga. Däremot finns det inga anledningar att tro att Romney inte stöder rasblandade äktenskap - helt oavsett mormonismens diverse läror. Synen på förbud mot rasblandade äktenskap har inte bara funnits inom mormonismen utan även inom stora delar inom den äldre sydstatsbaptismen - och det var inte längesedan Bob Jones University tog bort stadgan mot rasblandad dating på sitt campus.

Att belysa denna fråga i sig är inte fel - att däremot hypa den direkt i samband med Romneys politiska kampanj måste dock sägas vara snudd på anti-mormonism.

Se även tidigare inlägg:

CNN-inslag om Ann Romney 20120405

DNC-ordförande: Demokraterna kommer inte kritisera Romneys mormonism 20120405

Inga kommentarer: