tisdag 24 april 2012

Anti-mormonismen större bland demokraterna

Peter Beinhart skriver här på the Daily Beast en mycket intressant artikel om höstens presidentval. Valet kommer att stå mellan en svart kandidat och en mormonsk kandidat. Svarta har historiskt varit USA:s mest stigmatiserade etnicitet - medan mormonismen varit en landets mest stigmatiserade minoritetsreligioner.

Det i sig är intressant nog. Men en annan faktor som det talats om alldeles för lite är den demokratiska/liberala anti-mormonismen. Hittills har den evangelikala anti-mormonismen vart den faktor media till största del fokuserat på - vilket är naturligt med tanke på det republikanska primärvalet. Opinionsundersökningar visar dock att skepsisen bland demokrater är större än bland republikaner. Medan 18% av republikanerna, enligt Gallup, motsätter sig en mormonsk kandidat så är siffran 27% bland demokraterna. Och Montanas demokratiske guvernör Brian Schweitzer uttalande om Romney-familjens polygamiförflutna häromdagen, är ett av exemplen på hur denna demokratiska skepsis kan gestalta sig.

En huvudfaktor till den demokratiska skepsisen är dock liberaler är mer sekulära än konservativa/republikaner - och således också mer skeptiska till religion. Evangelikala är skeptiska mot mormoner pg a att de har fel teologi och en förståelse av kristendomen som är helt uppåt väggarna galen utifrån såväl protestantismens som katolicismens ståndpunkter. Däremot är dessa grupper inte skeptiska till det faktum att Romney är religiös - och faktorer som kan vara avskräckande för en liberal är inte med nödvändighet alls särskilt avskräckande för republikanerna.

Den demokratiska skepsisen mot religion visade sig inte minst ifråga om den judiske senatorn Joseph Lieberman under 1990-talet när många liberaler var skeptiska till hans ortodoxa judendom (och för dem som minns valet 2000 så beskrevs Al Gore som modig som valt en jude som vice-presidentkandidat).

Det finns politiska poäng att vinna med att spela ut mormonkortet, argumenterar Beinhart. Däremot bör Obama-kampanjen undvika frestelsen. Beinhart som verkar stödja Obama, avslutar sin artikel med orden:

Democrats should remember the fear and revulsion they felt when conservatives played on Obama’s race and do everything humanly possible to prevent their party mates from doing the same. It’s important that Barack Obama wins this election, but for the country’s sake, it’s important that Mormonism not lose.


En slutsats jag håller med om, bortsett från stycket om Obama. Det ska också bli intressant att se hur svensk media skildrar Romneys mormonism - hittills förtjänar i alla fall SVT lågt betyg.

Källa: Daily Beast

Se även tidigare inlägg:

Kritik mot Romneys mormonism på Liberty University 20120423

Nyhetspodden: Det republikanska primärvalet i South Carolina, Mitt Romneys mormonism 20120123

Inga kommentarer: