torsdag 19 april 2012

Condi Rice - GOP:s mest populära potentiella vp-kandidat

En opinionsundersökning gjord av CNN/ORC visar att förra utrikesministern Condoleezza Rice, är den överlägset mest populära person att bli Mitt Romneys vice-presidentkandidat.

Condi Rice har 80% i popularitet, följt av Santorum på 65%, Chris Christie på 55%, Marco Rubio 44% och Paul Ryan 43%. På den specifika frågan vem Romney bör välja som VP får Rice 26% stöd, följt av Santorum på 21%, Chris Christie på 14%, 14% för Marco Rubio och 8% för Paul Ryan.

Bland te-party-aktivister är stödet dock aningen mindre. Hon betraktas positivt av 85% av te-party-anhängarna, men hamnar efter både Marco Rubio och Chris Christie ifråga om vice-kandidatur.

Mig veterligen har Condoleezza Rice inte uttryckt någon önskan alls att vilja bli vice-presidentkandidat. Hon vore dock ett utmärkt val och skulle kunna tillföra Romney väldigt mycket som han är i stort behov av: en stark kvinnlig, svart, evangelikal (där han uppenbart behöver hjälp inom alla tre grupper) som dessutom har en mycket samlad personlighet och inte kan avfärdas på samma sätt som vänstern försöker göra med personer som Sarah Palin. Och i den debatt Condi i så fall kommer att hålla mot Joe Biden råder faktiskt inga tvivel alls om vem som skulle vinna.

Condis möjliga svaghet är förstås att hon var en av George W. Bushs närmaste rådgivare, och Obama-teamet kommer inte att dra sig för att göra allt för att påminna väljarna om detta. Mitt Romney kandiderar dock på en utrikespolitisk agenda som nästan är identisk med Bush - och verkar inte ha någon intention att försöka dölja eller tona ner dessa åsikter. Och vem vore då inte mer passande som vice- om inte just Rice.

Jag tror inte Rice kommer att ställa upp. Hon verkar inte ha något intresse av aktiv politik längre, utan gå ungefär i samma spår som sin tidigare chef George W. Bush i en önskan att med en aktiv politisk karriär bakom sig, istället driva policyfrågor. Men det ska bli intressant att se om hon kommer att tillfrågas.

Källa: Hot Air

Se även tidigare inlägg:

Condi Rice om Iran-Israel och VP-spekulationer 20120320

Inga kommentarer: