söndag 15 april 2012

100 år sedan Titanic

För idag hundra år sedan - den 15 april 1912 - sjönk det "osänkbara" Titanic på sin jungfrufärd över Atlanten från sin startpunkt i Southampton i England på väg mot USA. Resan slutade efter en krock med ett isberg - och berättelsen om Titanic har sedan dess fångat alla efterkommande europeiska och amerikanska generationer.

Här har MSNBC ett inslag om 100-årsminnet av händelsen:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyHär har CNN ett inslag om hur livet var i USA 1912. Hundra år är i historiens ljus ingen lång tid - men 1912 var världen väldigt annorlunda än den är idag:För egen del kom jag själv på allvar i kontakt med händelsen via filmklassikern Titanic från 1997 med Leonardo Di Caprio och Kate Winslet i huvudrollerna. En film som passar mycket bra att påminna om så här hundra år efter katastrofen. Här är trailern:Filmens producent James Cameron har så här 15 år efter succéfilmen också gjort en remake i 3d något han han talar om i denna intervju:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyCameron är dock inte ensam om att berätta om Titatnic. Här har CNN också ett inslag om hur incidenten med Titanic skildrats i filmer under de hundra år som gått sedan katastrofen:Här har CNN också ett annat inslag om dem som nu hundra år senare till minne av händelsen gör samma resa över Atlanten för att på sitt sått få en chans att "återuppleva" åtminstone en snutt av historien:Här skriver också SVD om resorna över Atlanten i Titanics spår så här hundra år senare. Och här skriver DN om spekulationerna och kunskapsluckorna kring det isberg som sänkte Titanic.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns kunskapsluckor för att sanningen som vanligt inte kommer fram i mainstream-media:

http://www.youtube.com/watch?v=II-JVcaW0O0&list=PLF958308588535895&feature=plpp_play_all