onsdag 12 december 2012

Malis våldsamma islamister - kan på lång sikt hota Europa

Washington Post har här en artikel om de erövrande islamisternas våldsamma härjningar i norra Mali. Och berättelserna är grymma.

En ung kvinna piskades 100 gånger med en elkabel som straff för att hon gett vatten till en -manlig- besökare. Hon är dock glad för att hon gav mannen vattnet över verandan, om de setts tillsammans i ett sovrum hade de båda blivit skjutna på fläcken. Islamisterna våldtar och tvångsgifter också kvinnor. Och i höstas började de upprätta islamiska domstolar. En 22-årig man anklagades inför en av dessa för att ha stulit en matta. Han hade ingen försvarsadvokat - dömdes och fick sin hand amputerad.

En annan kvinna som var på väg till sin farbror hade glömt att till fullo täcka sitt ansikte. Två islamistpoliser upptäckte henne - en höll fast henne medan den andre slog henne med gevärskolven. Hon fördes sedan bort och låstes in i ett rum. Utanför hörde hon hur de diskuterade hennes öde: en föreslog att de skulle skära av hennes öron som straff, en annan att hon skulle skickas till ett omtalat fängelse där kvinnor blir våldtagna. Islamisterna har infört strikta lagar - i augusti stenades ett par till döds, som anklagades för äktenskapsbrott, och polisen brukar tillfråga män och kvinnor på gatan som går i par om de är gifta. Och i staden f Kidal har man gjort listor på ogifta kvinnor som är havande, för att kunna straffa dessa. Men islamisterna lockar också sina unga krigare med sex: och ger dem tillstånd att gifta sig med flickor så unga som tio år för att kunna ha sex med dem, varefter männen sedan garanteras skilsmässa. Ett extremt exempel var när en flicka i Timbuktu tvingades "gifta sig" med sex islamistkrigare under en och samma natt.

“They are abusing religion to force women and girls to have intercourse,” säger Ibrahima Berte, vid Mali’s National Commission for Human Rights. “This kind of forced marriage is really just sexual abuse.”


Förutom terrorn, vandaliseras historiska och kulturella föremål, äldre och sjuka dör pg a att läkarna flytt landet och de flesta sjukhus är plundrade eller förstörda.

Världssamfundet försöker få i ordning en afrikansk fredsstyrka för att återta norra Mali, men det arbetet tar tid, och risken finns att islamisterna konsoliderar sin makt ytterligare.

Här skriver även Magdalena Tham Lindell från FOI på DN om hur islamisterna i Mali på sikt också kan utgöra ett hot mot Europa.

Källor: Washington Post, DN

Se även tidigare inlägg:

Hundratusental flyr från Al Qaida i Mali 20120823

Inga kommentarer: