fredag 14 december 2012

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam: Vad är Farligast? Mattias Gardell vs Robert Spencer

Denna 15:e podd behandlar ett ämne som är lika aktuellt i USA som i Europa - nämligen islam, och i synnerhet två aspekter av islam: islamofobi och militant islam.

Den fråga jag i denna podd ämnar söka svar på, är vilket av dessa två fenomen - islamofobi eller militant islam, som utgör det största hotet mot våra västerländska demokratier?

Först diskuterar jag islamofobi med religionsprofessor Mattias Gardell från Uppsala Universitet, som bland annat skrivit en bok om ämnet och som anser att Europa står på randen till en - av muslimhat driven - ny fascism. Gardell berättar också om sitt vittnesmål på rättegången mot den norske mördaren Anders Behring Breivik i somras.

Militant islam pratar jag sedan om med den konservative amerikanske islamkritikern Robert Spencer - här i Sverige mest framställd som just en islamofobisk högermilitant extremist - som anser att militant islam är det stora hot väst verkligen bör vara på vakt mot. Spencer pratar också om frågor med direkt koppling till Sverige, och givetvis pratar vi också lite amerikansk valpolitik.

Därtill sammanfattar jag den svenska debatten om dessa ämnen - en debatt jag själv följt sedan 2001 - och ger därefter mitt perspektiv på saken, i denna podd där jag dels ämnar bidra med mitt eget inlägg i debatten om dessa viktiga ämnen, samt ge en lite mer nyanserad bild av en specifik falang av USA:s konservativa rörelse, som jag förmodligen är mer insatt i än de flesta svenskar.

Ni som lyssnar är som vanligt varmt välkomna att kommentera. Här är podd 15, håll till godo =)

[UPPDATERING: En som har kommenterat är Lars Vilks, som i mars skickade mig ett e-mail där han ansåg att podden utgjorde ett balanserat inslag i ett eldfängt ämne. Här nämner han också saken på sin blogg].Här också iTunes-länk till avsnittet.

Tidigare poddar kan som vanligt hittas i poddarkivet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jamen kalas. Det verkar ju supersmart av er att försöka hitta en mittpunkt mellan sund och historiemedveten anti-rasism och islamofobisk tokrasism. Jättebra tänkt där. Suck.

Anonym sa...

Hej! Jag har inte hunnit lyssna på Poden, men jag vill bara kommentera den tidigare kommentaren. Skulle Mattias Gardell representera en "sund och historiemedveten" falang? Han är en extremist, som sysslar med historieförfalskning i sann marxistisk anda. Han är på ett djupare plan anti-demokrat och hymlar inte med att han är anarkist. Och han har kallat den riktige, utomlands högt aktade historiken Bernard Lewis för islamofob.

Mikael sa...

Gardell poängterar att islamofobi är riktad mot "muslimer" och inte mot islam. Robert Spencer, som för övrigt ägde podcasten, anses vara en islamofob av rang men poängterar övertydligt i intervjun att det är islams våldsamma läror som inte är kompatibla med vår västerländska demokrati han kritiserar, inte de enskilda muslimer som i olika grad väljer att följa eller ta avstånd från dessa våldsamma läror. Också kul att höra hur han så enkelt fullständigt krossar försöken att stämpla islamkritik som bundsförvant med nazism, när det snarare är tvärt om. För övrigt kunde podcasten ha förkortats och koncentrerats kring kärnfrågan.
Mvh

Steen sa...

Tak,. meget interessant og godt lavet.

Jeg har mødt vældig mange i det miljø, Gardell beskriver, og jeg genkender næsten ikke noget af hans beskrivelse.
http://snaphanen.dk/

Frasse sa...

Mycket bra program. Stort tack!