torsdag 20 december 2012

TIME utser Obama till Person of the Year

TIME har utsett president Obama till Person of the Year, något tidningen skriver om i denna artikel. 2004, förra gången en amerikansk president vann omval, utsågs också president Bush till tidningens Person of the Year, nu har turen dock övergått till Barack Obama (Som givetvis också fick utnämningen 2008), vars utnämning TIME:s redaktör Richard Stengel i denna artikel förklarar:

We are in the midst of historic cultural and demographic changes, and Obama is both the symbol and in some ways the architect of this new America.


USA:s skiftande demografi, frågan om gay-äktenskap, minoriteter och kulturella skiftningar har i Obama fått sin symbol. Men Obama ställer inte det "gamla" och det "nya" Amerika i kontrast mot varandra. Han betraktar sig själv snarare som en övergång mellan det förflutna och framtiden.

Richard Stengel fortsätter med att förklara att Obama också innebär slutet för den Reagan-era som präglat USA de senaste 30 åren. Jag för min del är ganska säker på att den eran inte är över, men det är förstås ett helt annat ämne. Däremot är Obama helt klart en symbol och representant för en sida av USA som nästan aldrig synliggjorts hos andra presidenter. Det är inte ett nytt USA, bara en annan sida av nationen - en sida Obama symboliserar. Ett talande exempel på detta anser jag följande klipp från filmen xXx²: The Next Level från 2005 vara (3 min in i klippet):Reagan och George W. Bush må ha varit bra presidenter, men onekligen är det först med Obama det inte längre känns otroligt och overkligt med en president i Vita Huset som faktiskt kan citera Tupac (vilket jag själv inte kan). Och det är onekligen coolt med Obama.

Källor: TIME, TIME

Se även tidigare inlägg:

President Obama blir kvällens segrare 20121107

Inga kommentarer: