onsdag 12 december 2012

"Zero Dark Thirty" - Ny film om jakten på Bin Laden

Den nya filmen "Zero Dark Thirty" är filmatiseringen av om jakten på och dödandet av Usama Bin Laden, där i synnerhet en hemlig kvinnlig CIA-agents viktiga roll i operationen lyfts fram. Här är trailern till den aktuella filmen:Och här har CNN också ett inslag om filmen:Filmen fick på förhand kritik från konservativt håll, som befarade att filmen i sann liberal anda skulle glorifiera president Obama och klanka ner på hans företrädare. Så är dock inte fallet, tvärtom så tycks filmen snarare framställa Obama i dålig dager. Den enda gång han medverkar är nämligen ett intervjuklipp från 60 Minutes, där han kritiserar andvändningen av tortyr (som Obama, John McCain och många andra menade att Bush-administrationens tuffa förhörsmetoder av Al Qaida-ledare var) - något Politico skriver om i denna artikel. Vid det laget i filmen har dock CIA redan setts bruka "tuffa förhörsmetoder" och gjort detta effektivt, i jakten på Bin Laden.

Filmen lär således återigen väcka den debatt till liv, som liberal avfärdat men som konservativa (och egentligen alla som grävt ner sig lite i Bush-administrationens politik) anser: att tuffa förhörsmetoder och förhör av Al Qaida-ledare gav information som var essentiell i jakten på Bin Laden.

Filmen kommer således att bli synnerligen intressant. Och det inte minst för att Hollywood-filmer oftast har en tendens att vara liberala pro-demokratiska mer än något annat.

Se även tidigare inlägg:

Bin Ladin-dokumenten offentliggjorda 20120503

Rodrigues berättar mer om de tuffa förhören 20120503

Kritiken mot Obamas politiserande av Bin Ladins död fortsätter 20120503

2 kommentarer:

Anonym sa...

Konstigt. Sa inte John McCain att det var bullshit och saknade stöd i de rapporter som han sett kring ärendet? Alltså påståendet att tortyren ledde till att man fick fram bra information.

A

Ronie Berggren sa...

Jo, så sa John McCain - vill också jag minnas. John McCain har aldrig stött Bush-administrationens förhörsmetoder - och även om jag har stor respekt för McCain så tror jag att han i denna fråga av politiska skäl valde att på samma linje som demokraterna numera (men inte alls på samma konsekventa sätt som McCain själv) gör.