torsdag 20 december 2012

Världen nu och förr om amerikansk vapenkultur

Vapen har blivit USA:s stora samtalsämne (budgetförhandlingarna diskuteras också, men mer bland ekonomer och politiska analytiker). På söndag kommer NRA:s CEO Wayne LaPierre att intervjuas på NBC:s Meet the Press. Men amerikansk media har breddat diskussionen. Här intervjuas israeler, som själva ständigt har ett behov att skydda sig, om den amerikanska vapenkulturen:Israel och USA är givetvis två helt olika länder, med mycket olika bakgrund. Medan amerikaner är präglade av individualism där var man skyddat sig själv, från såväl kolonial-eran till frihetskriget, nybyggar-eran och vilda västern - så är Israel en mycket modern statsbildning där behovet primärt varit ett nationellt försvar med ett akut behov av en stark och ständigt vaksam militärmakt.

Omvärlden har dock alltid haft åsikter om den amerikanska vapenkulturen. När jag var liten såg jag 1980-tals-TV-serien Sledge Hammer, som IMDB beskriver som följande:

The adventures of a dumb police detective who always looks for the most violent solution to any problem.


Här är introt:Sledgehammer var en TV-serie, men väckte även den internationella reaktioner, inte minst för att konstapel Sledgehammer hade egenskapen att han pratade med sin revolver i olika situationer (och hade den på huvudkudden). Seriens skapare Alan Spencer kommenterar här de internationella reaktionerna:Vad som måste gillas med det amerikanska samhället alla dess problem till trots, är att amerikaner och amerikansk kultur kryllar av självironi, utan att fördenskull ta udden den historiska patriotism man likväl tror på. Det om något är ett tecken på ett mycket moget samhälle. Och skiljer också USA från större delen av resten av världen.

Se även tidigare inlägg:

Harry Reid om sin kärlek till vapen 2010 20121220

Inga kommentarer: