President Obama är på G8-mötet som idag öppnar i Nordirland med uppdraget att försöka ro i land ett frihandelsavtal mellan USA och EU - men också ett asiatiskt frihandelsavtal, vilka skulle kunna påverka två tredjedelar av hela världshandeln. Det är dock avtalet med EU som står högst på agendan.
Uppgifterna om NSA-övervakningen har dock gjort den europeiska inställning något mindre välkomnande, och i processen mot ett frihandelsavtal finns många frågor som måste lösas. McClatchy skriver här om hur amerikanska hönsfarmare önskar se USA få Europa att slopa ett förbud mot att ha rengjort kycklingkött med klor - något som är vitt accepterat i USA, men som vi i Europa menar är något som inte skulle behövas om hönsen skötts bättre och mer hygieniskt från första början.
Den amerikanska konfetti-industrin vill också slippa skriva ut huruvida ingredienser i godiset blivit genmanipulerat eller ej - och den Wisconsin-tillverkade Romano-osten hoppas att ett avtal ska kunna göra att osten kan säljas i Europa trots att osten inte tillverkas i den italienska stad varifrån varumärket hämtat sitt namn. Något man i USA inte ser några som helst problem med: ingen i USA tror te x att "French fries" är tillverkade i Frankrike.
Europa har dock en djupt ingrodd skepsis mot amerikansk matkultur och att få Europa att acceptera amerikanska kycklingar menar somliga bedömare kommer att bli svårast för Obama ifråga om förhandlingarna med européerna. På hemmaplan har president Obama det amerikanska näringslivet med sig - men inte de demokratiska kärnväljarna inom miljö- människorättsaktivistgrupper och fackföreningar - där de sistnämnda i sedvanlig ordning är rädda för att amerikanska jobb ska gå förlorade.
Källor: McClatchy, Washington Post, Denver Post
Se även tidigare inlägg:
MtP: G8, skattepolitik 20120520
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar