torsdag 6 juni 2013

Podd 22: Kolonin Nya Sverige

Podcast 22 handlar om Nya Sverige - den koloni den svenska kungamakten hade på den nordamerikanska östkusten mellan åren 1638 och 1655. I år firades kolonins 375-årsjubileum och kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte USA i början av maj för att delta i firandet av denna viktiga epok av svensk historia.

Här i Sverige uppmärksammades firandet delvis, bland annat skrev SVD om hur vice-president Joe Biden talat och då speciellt gratulerat prinsessan Madeleine och hennes blivande amerikanske make Chris O’Neill, och i följande artikel i SVD sammanfattar historikern Dick Harrison den svenska kolonins historia. En historia jag och min bloggkollega Erik Bylund i denna podd sammanfattar utifrån Dick Harrisons artikel, och utifrån boken "Amerikafararna - Tillbaka till Nya Sverige" författad av den finlandssvenske historikern KG Olin, som jag i denna podd också intervjuar, där han berättar om kolonin och kommenterar några av de många spännande saker han skriver om i boken.

Den svenska allmänhetens intresse för 375-årsminnet var dock på sin höjd måttligt, och för de flesta svenskar gick händelsen förmodligen obemärkt förbi. Så har dock inte alltid varit fallet. 1938 när Nya Sverige firade 300 år deltog den svenska regeringen och det svenska kungahuset i ett storslaget firande, och hela det svenska folket deltog också i en nationell insamling för att bygga ett monument i Wilmington, Delaware till minne av den svenska kolonin. Vid invigningsceremonin som sedan hölls talade såväl Sveriges prins Bertil som USA:s president Franklin Delano Roosevelt. Det var ett firande som pågick i flera månader och ett av de största firanden i såväl svensk som amerikansk historia. Trots det är händelsen idag i princip helt bortglömd. Jag - Ronie Berggren - har dock läst en bok om firandet och gör i podden mitt bästa för att teckna en bild av den väldigt varma svensk-amerikanska stämning som rådde 1938.

Här är podden som syftar till att hålla Nya Sveriges existens levande i det svenska folkminnet. Lyssna, dela på Facebook/Twitter/Forum etc, och ha sedan en riktigt trevlig nationaldag =)Tidigare poddar återfinns som vanligt i poddarkivet.

Se även tidigare inlägg:

Rambo - actionhjälte, äpple och första svensk-amerikan 20130526

Kungaparet firar 375-årsminnet av Nya Sverige 20130511

Nya Sverige - den svenska kolonin i Delaware 20130510

Inga kommentarer: