tisdag 18 juni 2013

Obama i Tyskland

Obama har idag rest vidare till Tyskland - det land där han som presidentkandidat 2008 drog 200 000 jublande tyska supportrar. Denna gång, med NSA-läckan och NSA-övervakningen som fortfarande toppar de europeiska tidningsrubrikerna, väntar dock ett svalare mottagande. SVD citerar en tysk politiker:

– Jag trodde att den här sortens övervakning hade upphört när DDR försvann, säger kristdemokraten Markus Ferber med hänvisning till det kommunistiska Östtyskland. Han anklagar USA för att använda ”amerikanskt anpassade Stasi-metoder”.


Ämnet kommer att tas upp i ett möte mellan Obama och Angela Merkel. Obamas är emellertid fortfarande populär i Tyskland med 82% stöd - men man ser honom inte längre som någon strålande hjälte. Det till trots kommer Obama att hålla ett tal vid Brandenburger Tor, där Ronald Reagan 1987 sa de berömda orden: ”Mr Gorbatjov, tear down this wall!” med krav på att den sovjetiske ledaren skulle låta riva Berlin-muren. Obama kommer också att hålla sitt tal 50 år efter John F. Kennedys tal 1963 när denne sa: "Ich bin ein Berliner" - i stöd för ett fritt Västberlin.

Här är Obamas ankomst till den tyska huvudstaden:



Och här ett inslag från The Telegraph om Obamas besök i Berlin och amerikanska presidenters tidigare besök:



Här också ett inslag från NBC om JFK:s tal i Berlin 1963 och 50-årsminnet av detta tal som fortfarande väcker stor respekt i den tyska huvudstaden:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Och här har NBC också Obamas tal vid Brandenburg Gate, där han betonar vikten av att fortsätta arbeta för nedrustning:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här kommenterar NBC:s Chuck Todd talet, och hur talet i viss mån överskuggades av den i Tyskland mycket ogillade NSA-övervakningen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här ett annat klipp som jämför Obamas besök i Berlin 2008 med detta nuvarande besök, där man konstaterar att det är enklare att vara presidentkandidat än att vara president:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källor: SVD, DN

Se även tidigare inlägg:

MtP: Syrien, NSA 20130617

Obama i Europa för att promota frihandelsavtal 20130617

Inga kommentarer: