torsdag 23 april 2015

Demokraterna splittrade ifråga om frihandelsavtal

Debatten om frihandel splittrar fortfarande. Inte på samma sätt som under 1990-talet, men splittring finns fortfarande inom vänstern.

I USA är det demokraterna som befinner sig i stora interna stridigheter om de frihandelsavtal med Europa och än mer Asien som nu sakta hamras ut under Obama-administrationens förvaltarskap, där många prominenta demokrater förklarat att de är emot avtalen. Här ett inslag på Fox News om den demokratiska splittringen:Här en artikel hos Politico: Democrats’ civil war over free trade.

Igår intervjuades president Obama av Chris Matthews på MSNBC:s Hardball, där han förklarar att kritiker av frihandelsavtalet, som Elizabeth Warren, har fel:Och här en halvtimmes inslag på Fox News Special Report om huruvida processen i förhandlingarna om frihandelsavtalen behöver vara öppnare:Senatsvalet i Maryland:

Här ett inslag på Fox News om det demokratiska primärvalet i Marylands demokratiska senatsval, där kongressman Chris Van Hollen och Donna Edwards, står på olika sidor i kampen om de demokratiska arbetarrösterna och i synen på frihandel:Här en artikel i Baltimore Sun om den intern-demokratiska kampen om frihandel, där valet i Maryland följs med stor spänning av hela det demokratiska partiet.

Splittring inom europeisk vänster:

Även här i Europa är vänstern splittrad till frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) och för en vecka sedan demonstrerade tusentals människor, främst i Tyskland, mot avtalet.

Källor: Politico, Vox

Se även tidigare inlägg:

5 Things U.S. Conservatives Need to Know About the European Union and TTIP - Ronie Berggren, John Gustavsson, Caffeinated Thoughts - 2013-07-25

Inga kommentarer: