fredag 24 april 2015

Marco Rubio tar ledningen

Marco Rubio har fått se ett rejält uppsving i sin ställning som primärvalskandidat, och i en ny undersökning av Fox News, tar han nu ledningen.

Marco Rubio får där 13% stöd av de republikanska primärvalsväljarna, mot tvåan Scott Walker på 12%, Rand Paul 10%, Jeb Bush och Mike Huckabee 9%, Ted Cruz 8% och Chris Christie och Ben Carson på 6%.

Det är alltså fortfarande ett mycket jämnt lopp, men vad detta visar är att pålysning av kandidaturer ger ett uppsving. Här också en artikel i National Journal om hur Rubio är den rockstjärna många fruktade att han skulle bli.

Jag upptäckte Marco Rubio tidigare än de flesta i Sverige, och blev initialt väldigt imponerad. Med tiden har han emellertid fallit i status.

Han har nämligen en störande likhet med Obama: Han är bra på att hålla retoriskt starka tal, men sämre på faktisk politik och har i likhet med Obama heller aldrig varit någon exekutiv politiker, som te x guvernör - och om Obama visat något, så är det att det är en svaghet.

Det återstår dock att se hur Rubio kommer att utvecklas de här två åren som följer, och vilka möjligheter han har att faktiskt vinna den republikanska nomineringen när det väl börjar hetta till.

Rubio brukade ofta beskrivas som en ung republikansk stjärna, och framtida potentiell president. Jag kan fortfarande stämma in i den beskrivningen, men skulle nog även fortsättningsvis lägga tonvikten vid "framtida".

UPPDATERING 2014-04-25: Här diskuteras Rubio på Fox:



Se även tidigare inlägg:

FtN: Marco Rubio, 2016 20150419

-------------

Möt Marco Rubio - kanske Floridas kommande Republikanske Senator? 20090527

Inga kommentarer: