måndag 13 april 2015

SVT-Rapport om Hillarys kandidatur

SVT Rapport körde igår följande inslag om Hillary Clintons presidentkandidatur - och gårdagen blev förstås inte bara starten för en intensiv amerikansk valkampanj i 1,5 år till - utan också starten för en sannolikt lika intensivt snedvinklad svensk USA-rapportering.

Inslaget beskriver hur Hillary Clinton nu kandiderar igen och är den första kvinna med reell chans att bli president. Men därefter säger reportagets skapare Jonas Sverin följande:

"Flera kandidater la under gårdagen ut egna kampanjfilmer där de varnar väljarna för Hillary Clinton."


Därefter några klipp från Jeb Bushs och Rand Pauls kritiska ad:s mot Clinton.

Och slutligen får Mona Sahlin och Birgitta Ohlson (som båda stöder Clinton) ge sin syn på saken.

Två tydliga problem med inslagets bristande objektivitet:

1. Att Hillary får kritik från republikanerna är ju självklart. Men det hade i detta skede ju varit mer intressant att lyfta fram hennes förvisso chanslösa men likväl potentiella demokratiska rivaler som Lincoln Chafee och Martin O Malley, eller varför inte Bernie Sanders. Eller åtminstone säga att det inom demokraterna inte finns någon riktig primärvalsprocess i år.

Och om den republikanska kritiken måste lyftas fram i detta skede, hade man där kunnat säga att det för republikanernas del nu handlar om att vara mest kritisk mot Hillary Clinton - och varför inte nämna Carly Fiorina som republikanernas mest tydliga anti-Hillary-kandidat, som dessutom själv är kvinna.

2. Mona Sahlin och Birgitta Ohlson stöder ju båda Hillary Clinton. Hade ju varit trevligt med någon som inte gjorde det. Att Sahlin coh Ohlson sedan tillhör olika partier är ju faktiskt mindre väsentligt.

De amerikanska nyhetskanaler som haft Hillary Clintons pålysning som tema (i princip samtliga) har samtidigt också haft en republikansk röst som fått ge uttryck för den republikanska kritiken mot henne.

Så ej fallet i SVT som nöjer sig med att skrämmande förklara hur republikanska kandidater "varnar väljarna för Hillary Clinton". Utan att förklara varför de gör det, så framstår republikanerna för svenska tittare förstås bara som spöken som bedriver skrämselpropaganda - inte som en part i oppositionspolitiken i världens äldsta och mest öppna moderna demokrati.

Men ärligt talat, amerikansk valpolitik ska inte följas via SVT. SVT har nämligen gång på gång bevisat att de i princip är jämförbara med foliehattssajterna på Internet ifråga om förståelse och objektivitet, bara med en lite högre budget.

Källa: SVT

Se även tidigare inlägg:

Amerikanska Nyhetsanalyser - Sveriges bästa rapportör om USA-valet 2016 20150323

Albert Bonniers felöversättning av Hillary Clintons självbiografi 20110503

-------------

En granskning av SVT:s 9/11-sändning 20110917

Vinklad USA-rapportering och svensk Public Service 20110401

Recension: Decision Points - av George W. Bush 20110328

Inga kommentarer: