onsdag 29 april 2015

Hillary talar om polisvåld och rättsreform

Hillary Clinton talade idag vid Columbia University, och höll där sitt första tydliga policy-tal sedan hon pålyste sin presidentkandidatur den 12 april. Hon talade om rasrelationer i USA, polisvåld och behovet av en genomgripande rättsreform i USA.

Hon tog upp de många exempel på svarta i USA som skadats och dödats av poliser i USA, hur rasism fortfarande präglar delar av amerikansk poliskår och ett rättssystem som skevar och är i stort behov av att reformeras. Här har CBS ett klipp från talet:Och här hela talet:Hillary Clintons tal var mycket bra, och något jag själv efterlyst länge. När Obama tillträdde och Eric Holder blev dennes justitieminister, önskade jag att de skulle agera i denna fråga. Det har de i viss mån gjort, men mycket mer behöver göras - och Hillarys tal ifråga om detta är det tydligaste tal någonsin av en toppolitiker, i denna fråga.

Det är förstås inte bara altruism och medmänsklighet som driver henne, utan --det-- i kombination med sina 2016-ambitioner. Och att Hillary nu tar grepp om frågan är med stor sannolikhet mycket fördelaktigt. Republikanerna har överlag svårare att hantera dessa frågor, pg a deras tydliga krav på hårda tag mot brottslighet. Men, det finns även republikaner som är nytänkande ifråga om detta, som te x Texas fd guvernör Rick Perry.

Källor: New York Times, CBS News, Time, SVD

Se även tidigare inlägg:

Stora upplopp i Baltimore 20150429

------------

Eric Holder och Rick Perry för fängelsereform 20130819

1 kommentar:

Andreas Sjöberg sa...

Uppskattar att du använder ordet altruism! =D