lördag 18 april 2015

Rand Pauls vapenlobby mer pro-vapen än NRA

Rand Paul var inte inbjuden på den stora NRA-konferensen i Nashville i början av april, dit alla tydligt pro-vapen-republikanska kandidater var bjudna. Detta trots att Paul också är en stark (kanske den starkaste) anhängare av amerikaners rätt att äga vapen.

Rand Paul är nämligen med i National Association for Gun Rights - en organisation som på mindre nivå konkurrerar med National Rifle Association, och vill ha ännu större vapenfriheter och mindre regleringar än NRA vill ha - men därtill också tenderar falla in i de amerikanska träskmarkerna av anti-regerings-konspirationsteorier. När Huffington Post, som här skriver en artikel om Paul och NAGR, mailade dess president Dudley Brown för några frågor, fick de svaret:

"We don't give comment to Pravda's big sister." (Pravda var alltså en sovjetisk propagandatidning.)


Paul har även deltagit öppet med andra vapenrörelser som inte befinner sig i USA:s vapen-mainstream-fålla. Den 27 mars 2010 talade han vid en tillställning vid Kentucky State Capitol, där även volontärmilisgruppen Valley Freedom Fighters fanns på plats, där milisgruppens grundare Kevin Terrell sa att "USA var ockuperat av socialister" och fortsatte med att säga att ett inbördeskrig var nära förestående och att media borde börja -

" - getting it right from this moment on, and stop aiding and abetting un-American activity. Like the Tories of old, the worst shall be hung."


Rand Paul tillfrågades sedan om den saken och sa att han inte var kvar och hörde den delen och betonade att han inte stöder något slags våld.

Artikeln i vänsterliberala Huffington Post konstaterar att Pauls historia med vapengrupper som NRA själva vill göra tydliga distinktioner mot, har gjort att han kan säga att han är den starkaste förespråkaren av alla ifråga om det andra konstitutionstillägget - och det kanske är sant - men hans assoication med dessa grupper kan också innebära att han skrämmer bort vanliga moderata väljare. Och när man frågar förespråkare av vapenkontroll vilken republikan de fruktar mest, så är det inte Rand Paul utan i princip alla andra pro-vapen-republikaner, vars åsikter är mer mainstream och deras inflytande konkret synligt i den lagstiftande politiken runtom i USA.

Själv anser jag att Rand Pauls associationer till milisrörelse-aktivismen inte bör förvåna. En del av hans ryggsäck är trots allt fylld med bagaget från pappa Ron Paul, som öppet förfäktar många av de konspiraitonsteorier som uppstått i de libertarianska anti-regerings-grupperna. Grupper som i likhet med deras motsvarigheter i tidigare generationer, i teorin förespråkar trohet till konstitutionen, individuell frihet och andra allmänt sunda saker - men därefter betraktar alla som inte tillhör dem själva som en del av en stor anti-amerikansk konspiration av ett eller annat slag.

Ingenting alls tyder dock på att Rand Paul delar dessa gruppers uppfattningar. Och det tycks inte amerikaner överlag heller tro, vilket bevisas av det faktum att Rand Paul nått politiska framgångar hans far aldrig kommit i närheten av - trots ihärdiga försök.

Här en artikel i Newsmax från förra året, där skillnaderna mellan NRA och NAGR jämförs.

Källa: Huffington Post

Se även tidigare inlägg:

NRA-konventet 2015 lockar GOP-kandidater 20150410

Inga kommentarer: