onsdag 29 april 2015

Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Vita Huset

Japans premiärminister Shinzo Abe är på besök i USA - det 75 år sedan andra världskrigets slut, när Japan besegrades med två amerikanska atombomber, och sedan omstrukturerades till en liberal demokrati som blev USA:s främsta allierade i Asien.

Ikväll har han dessutom blivit bjuden att tala inför den amerikanska Kongressen och kommer att bli den förste japanske ledaren att göra det. Här ankomstceremonin när Shinzo Abe anlände till Vita Huset:Och här presskonferensen med Obama och Shinzo Abe:Igårkväll hölls också en statsmiddag för Abe, där Obama skålade för denne. Här har NBC klippet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyKvällens tal inför Kongressen kommer att bli mycket intressant. Japan är Asiens mest moderniserade land - en liberal demokrati nära allierade med USA. Samtidigt har Japan inte gjort upp med sin andra-världskrigs-historia på samma sätt som Tyskland gjort - och Shinzo Abe har inte varit helt villig att be om ursäkt för de krigsbrott Japan begick under andra världskriget - i synnerhet mot Kina.

Källor: Washington Post, USA Today

Se även tidigare inlägg:

60 Minutes: USA:s Japan-ambassadör Caroline Kennedy 20150414

Japan öppnar upp för större militär 20140705

Inga kommentarer: