tisdag 17 januari 2012

Mormoner i rampljuset - på korrekta och felaktiga grunder

Jag har åtminstone sedan 2009 skrivit en del inlägg till och från om mormonismen och dess alltmer synliga roll inom det republikanska partiet. I USA har mormonismen till stor del också uppmärksammats i underhållningsvärlden men i samband med att Mitt Romneys nominering till republikansk presidentkandidat ter sig alltmer trolig har mormonismen nu hamnat också i omvärldens rampljus på ett starkare sätt än tidigare. Inte för att Romney aktivt pratat om saken, utan tvärtom; mer på grund av en nyfikenhet på den tro han bekänner sig till men så sällan säger särskilt mycket om, och som en icke-amerikansk allmänhet överlag nästan inte alls är bekant med i jämförelse med andra amerikanska frikyrkorörelser.

Här följer några nyliga artiklar och inslag om mormonismen och Mitt Romney som kommit till de senaste dagarna.

Charlette Observer har här en läsvärd artikel om tre mormoner i South Carolina, som välkomnar den nya uppmärksamhet som Mitt Romney bidragit till. De menar att den nationella uppmärksamhet som Romney skapat kring deras tro kanske kan hjälpa till att råda bot på fördomar, som te x synen på den förlegade läran om månggifte, som kyrkan slutade praktisera 1890.

DN:s USA-journalist/bloggare Martin Gelin har här skrivit en rejält genomarbetat artikel om mormonismen och Mitt Romneys kandidatur, där han börjar med att beskriva den reklamkampanj som The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Som på svenska heter Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga) just nu driver i USA och som sammanfaller väl in med Mitt Romneys kampanj. En artikel i vilken han skriver att mormonismen nu är på rejäl frammarsch både inom kulturen (Stephanie Meyers Twilightserie, South Park-skaparna Matt Parker och Trey Stones Brodway-musikal "The Book of Mormon", den svenskaktuella serien "Big Love" - om en fundamentalistisk polygam mormonfamilj - etc), som inom kyrkans expansion som gått från att på 1800-talets slut utgöra en av USA:s mest förföljda minoritetsreligioner till att idag vara en av världens snabbast växande. Han berättar vidare om deras tro, deras sociala tillvaro och de fördomar som de anser finns kring dem (att de ägnar sig åt polygami och att de inte är kristna).

Även SVT Agenda hade ett inslag (33 min, 16 sek in) om Romney och dennes mormonism där mamn började med att visa några klipp från amerikanska satirshower som drev med saken; dessa drev dock med de saker som faktiskt är roliga utan att ta upp månggiftesfrågan, medan SVT inte alls hade något emot att därefter köra ett långt inslag om fundamentalistiska utbrytarmormoners månggiften - vilket måste sägas vara ganska smaklöst och ungefär samma sak som att första andetaget berätta om en svart presidentkandidat för att i nästa andetag berätta som svart gatuvåld, eller ännu bättre; att beskriva någon svensk muslimsk vänsterpolitiker och i nästa andetag klippa in lite våldsamma korancitat och visa bilder på från ett jihadistiskt träningsläger i Pakistan.

På 1800-talet förföljdes mormoner i Sverige under konventikelplakatsförordningen (likt alla andra frireligiösa) - och att dra en koppling mellan de mormoner som faktiskt är "helt vanliga människor" med de fundamentalistiska utbrytargrupperna (och även ha ett inslag med den barnövergreppsdömde Warren Jeffs) är lika korkat som att jämställa Katolska kyrkan med Society of St. Pius X, eller - för att göra det mer begripligt; att jämställa moderata muslimer med talibaner och Al Qaida och nämna Bin Ladin i andetaget efter att ha nämnt Benazir Bhutto. Något SVT-redaktionen däremot inte riktigt tycks begripa, trots att de i normala fall brukar vara försiktiga med att dra fördomsfulla paralleller.

Det motstånd mot mormonismen som finns i USA har inte mycket att göra med att evangelikala (de som för närvarande överlag motsätter sig mormonismen hårdast, och också möjligtvis kan - även det nu inte ter sig troligt - sätta käppar i hjulen för Romney) tror att äkta mormoner bedriver polygami, utan har främst med teologiska orsaker att göra och synen på att mormonernas teologi och syn på Jesus inte är förenlig med historisk, klassisk kristendom (i såväl protestantisk som katolsk tappning).

SVT får således underkänt, men Martin Gelins artikel var däremot mycket bra - och han har gått från att skriva ensidiga pro-demokratiska och anti-republikanska artiklar till att faktiskt göra del mycket läsvärda ämnesreportage.

Se även tidigare inlägg:

Mormoner anser USA redo för LDS-president 20120112

Inga kommentarer: