lördag 11 februari 2012

CPAC 2012 - del 11: Bob McDonnell

Virginias guvernör Bob McDonnell - som också är ordförande för the Republican Governors Association - höll följande tal på årets CPAC:



Bob McConnells tala handlade om den amerikanska drömmen, som säger att om man vill och arbetar hårt så kan man bli vad man vill. Det var den vision USA:s författningsfäder hade och som har en god grund i Virginia - hemstaten för inte minst Thomas Jefferson, och han är glad att de på konferensen sagt mycket om konstitutionen och frihetsdeklarationen.

Nu måste man försvara den drömmen mot Obamas maskin som försöker bryta ner den amerikanska drömmen, och han hoppas de konservativa är beredda att ta upp kampen. För 100 år sedan lämnade hans egen farfar Irland med nästan tomma händer. Hans farfar sa till hans far att arbeta hårt, hans far gick med i armén och var i England och runtom i världen under andra världskriget. Hans far sa sedan till honom att också han behövde engagera sig för sitt land, vilket han gjorde ca 20 år i armén. Han lärde sin egen dotter samma sak, som var plutonledare i Irak för fem år sedan. Hon brukade ringa hem och berätta om de eldstrider hon var med i - vilket fick honom att bli något emotionell, men hon gjorde det hon ville och skulle.

Det är hans bakgrund - och den dröm han levt. Han trodde aldrig att han själv, som kom från en fattig irländsk bakgrund skulle få samma jobb som Patrick Henry och Thomas Jefferson - bli guvernör i Virginia. Men det är vad det kommande valet handlar om: om man ska tillåtas utnyttja alla möjligheter man har för att uppnå sina drömmar.

Det är dags för ett val - precis som Ronald Reagan sa när han stödde Barry Goldwater 1964. Valen handlar om en vision om begränsad regering eller en vision om en alltmer växande regering. En vision om den privata kontra den regeringsstyrda marknaden som främsta faktorn för välfärd.

Konstitutionens första artikel utstakar tydligt den federala regeringens roll. Det tionde och nionde konstitutionstilläggen begränsar den federala makten. Och Jefferson och Madison och USA:s författningsfäder förstod att den bästa regering var den minsta och den närmaste regeringen.

Om man ignorerar författningsfäderna så får man den situation man nu har med statsskulder, arbetslöshet och ett hämmande system. Därför behövs nu en ny president i USA.

När han själv tog över som guvernör i Virginia efter demokraten Tim Kaine hade man ett budgetunderskott på 4 miljarder och skattehöjningar på 2 miljarder. Man avskaffade skattehöjningarna och drog ner utgifterna - och det fungerade. Nu har man haft en miljard i överskott de senaste två åren. Regeringen måste göra det vanligt folk gör varje dag - balansera sin ekonomi. Obama har inte gjort detta och skyller istället på Wall Street, te-party-rörelsen och för några dagar sedan på författningsfäderna själva, vilket är helt otroligt.

Obama bör börja ta ansvar istället för att komma fram med ursäkter. Det gjorde man i Virginia. Där straffar man inte framgång och engagerar sig inte i klasskrig. Man gillar att man är den mest företagsvänliga delstaten i landet. Såväl författningsfäderna som Ronald Reagan varnade för alltför stora statsmakter - råd han tagit till sig i Virginia.

Republikanerna har nu 29 guvernörer i landet - och de lyder alla dessa råd. Det är en bra början - och han hoppas att man efter valet i november har det största antalet republikanska guvernörer i historien. Det skulle förändra - republikanska guvernörer får nämligen saker gjorda i sina delstater - till skillnad från Obama på federal nivå. 65 miljarder dollar har republikanska guvernörer skurit ner runtom i landet och de takterna behövs också i Washington DC.

Han förklarar vidare att han just därför stöder Mit Romney som president, pg a att denne också vet hur man når resultat och uppnår saker. Tillsammans måste man dock stå upp för den amerikanska friheten på samma sätt som landets soldater gör - för att återbörda författningsfädernas idéer om frihet och begränsad regeringsmakt. Han avslutar sedan med några ord från George Washington, som 1789 sa:

...the propitious smiles of Heaven, can never be expected on a nation that disregards the eternal rules of order and right, which Heaven itself has ordained


Värderingar och karaktär, trohet till författningsprinciperna, gudstro och engagemang för behövande, ett starkt nationellt försvar men en begränsad regeringsmakt - det är idéerna som planterades på det amerikanska fastlandet 1776 - och om man håller fast vid George Washingtons ord så kommer landet att få se en renässans och återigen bli den skinande staden på kullen.

Kort reflektion: Bob McDonnells tal kändes fräscht, inte minst pg a att presidentkandidaterna börjar kännas något överexponerade. McDonnells berättelse om Virginia är en berättelse de flesta inte känner till, likaså hans beskrivning av de republikanska guvernörernas framgångar. Hans tal tillförde således något nytt samtidigt som han (av en slump?) likt så många andra talare också baserade sitt tal på författningsfädernas idéer och visioner.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 10: Newt Gingrich 20120211

Inga kommentarer: