fredag 3 februari 2012

Romneys mormonism - nu en tillgång

Mitt Romneys mormonism, som riskerade att fälla honom i evangelikala delstater som Iowa och South Carolina - kommer nu att bli en tillgång i samband med att kampanjen gått vidare till västra USA och delstater som Nevada, Colorado och Arizona - där mormonerna är betydligt fler.

I Nevada, som imorgon håller sina nomineringsval, utgjorde mormonerna 2008 ca en fjärdedel av det republikanska primärvalet - och stödde i stor utsträckning Mitt Romney, något de också väntas göra imorgon.

Mormonernas stora närvaro innebär också en annan fördel - nämligen att klassiskt konservativa kristna inte skräms bort av Romneys mormonism på samma sätt som i andra delstater som i högre utsträckning präglas av evangelikala - eftersom man här inte har lika stora fördomar eller lika stort motstånd mot mormoner:

“The LDS thing I think is probably less of an issue here … because we’re so familiar with Mormons and the LDS faith,” said former Colorado Rep. Bob Beauprez, a Romney supporter. “I think most people see them as patriotic folks, good neighbors, hard workers, wonderful family values. The mystery, if there’s any of that, just doesn’t exist out here.”


Romney som är en aktiv mormon och varit mormonsk biskop och även kommer från en mormon-familj med många historiska anor av vikt för JKK-rörelsen - är därav också väldigt ansedd i trakterna.

Chuck Muth, som stöder Newt Gingrich, men likväl tror att Romney kommer att gynnas i delstaten pg a sin tro säger:

“I think it’s very much like Catholics were in 1960 with JFK. It’s like, like him or not, here is our chance to be mainstreamed,”


För mormonerna själva är dock Romneys kandidatur en tudelad välsignelse. Många uppskattar den uppmärksamhet som hans kandidatur gett kyrkan - och noterar att hans framgångar sammanföll väl med mormonernas nationella PR-kampanj. Samtidigt är somliga bekymrade över att uppmärksamheten också ska väcka negativitet - och kyrkan togs med överraskning av det negativa bemötande de fick i samband med Propostion 8 i Kalifornien 2008, samt den anti-mormonism som visade sig under Romneys presidentkampanj 2008.

Mormonerna, som överlag är republikaner, vill heller inte att tron ska kopplas allt för nära med det republikanska paritet - och kyrkan har inte officiellt endorsat Romney. USA:s hittills mest framgångsrike mormonpolitiker kommer också han från delstaten, men är demokrat - och Senatens majoritetsledare Harry Reid.

Men fördelarna och förhoppningarna kring Romneys kandidatur överväger förmodligen - och många hoppas på ett "katolskt JFK-moment" och noterar att dagens mormoner möter ungefär samma slags motstånd som katoliker en gång mötte bland evangelikala protestanter - som då ifrågasatte katolikernas lojalitet till Vatikanen och huruvida katolicism ens var kristendom.

Själv har jag svårt att se hur mormonkyrkan skulle kunna vinna samma acceptans som katolska kyrkan gjort bland evangelikala protestanter. Det av specifikt teologiska orsaker: medan evangelikala idag överlag - i takt med utbildning och ett mer kunskapsbaserat samhälle än de nationalpräglade bondesamhällen protestantismen växte fram i - så noterar allt fler att protestantismen i själva verket bara är en form av nedbantad katolicism, medan den slutsatsen i princip är omöjlig att dra om mormonismen, som tror på helt egna uppenbarelser om Jesus, Gud och tron - som i många avseenden går tvärt emot (den protestantiska såväl som den katolska) kyrkans historiska trossatser.

Med det sagt så tyder emellertid också det mesta på att den saken är särskild från toleransen för politiker med annorlunda tro. Och en öppenhet för mormoner som topp-politiker inom det amerikanska samhället går förmodligen att förena med ett fortsatt teologiskt motstånd mot mormonismen. Något Romneys rådande framgångar tyder på.

Källor: Los Angeles Times, Politico

Se även tidigare inlägg:

Premiär för Nyhetspodden 20120123

Romney skickade miljoner till mormonkyrkan 20120119

Mormoner i rampljuset - på korrekta och felaktiga grunder 20120117

Inga kommentarer: