torsdag 12 april 2012

Connecticut avskaffar dödsstraffet

Connecticut har avskaffat dödsstraffet. Förra veckan godkände delstatssenaten ett avskaffande och igår godkände Representanthuset ett avskaffande med 86-63 röster. Den demokratiske guvernören Dannel Malloy var nöjd med resultatet och kommenterade:

"I'm pleased the House passed the bill, and when it gets to my desk I will sign it," said Gov. Dannel Malloy, a Democrat. "When I sign this bill, Connecticut will join 16 other states and almost every other industrialized nation in moving toward what I believe is better public policy."


Därmed följer Connecticut en nationell trend av dödsstraff-avskaffande - de senaste fem åren har fyra delstater - , New Jersey, New Mexico, New York och Illinois - avskaffat sina dödsstraff och Kalifornien kommer att rösta om saken i november. I Connecticut kommer dock lagen inte att tillämpas retroaktivt och redan dödsdömda fångar kommer att få sina dödsdomar verkställda. Connecticut har 11 fångar på death row.

Själv anser jag att beslutet är bra. Dödsstraffet på delstatlig nivå har i USA en mycket problematisk historia med alldeles för många fall där fångar kommit att avrättas på tveksamma grunder. Visserligen finns också exempel på motsatsen, där fångar som borde ha avrättats istället lyckats överklaga i oändlighet - men båda felen visar på ett bristande system. USA har råd att låta de fångar som begår brott som förtjänar döden avtjäna livstidsstraff istället - vilket vore bättre.

På federal nivå bör däremot dödsstraffet givetvis behållas i syfte att straffa terrorister och massmördare - och på den nivån borde dödsstraffsprocessen göras betydligt snabbare för människor som Khalid Sheik Mohammed, Timothy McVeigh etc.

En av orsakerna till att president Obama ville se Bin Ladin skjutas på direkten (vilket var ett mycket bra beslut och ett av de bästa beslut Obama fattat under sitt presidentskap), var pg a att han visste att denne annars skulle få leva i möjligtvis flera årtionden till innan ett eventuellt dödsstraff skulle komma att implementeras. Att så är fallet på delstatsnivå är en sak; att så är fallet på federal nivå gällande brottslingar där bevisbördan såväl som motiven är solklara - är en helt annan sak. USA skulle således gynnas av en mildare delstatslagstiftning och en mycket tuffare federal sådan.

Källor: CNN, DN

Se även tidigare inlägg:

Illinois avskaffar dödsstraffet 20110310

2 kommentarer:

Anonym sa...

Laden inte Ladin

Ronie Berggren sa...

Intressant påpekande som jag länge funderat en hel del på, du kanske kan hjälpa mig lite på traven. Jag har aldrig riktigt kunnat bestämma mig hur man bör stava Bin Laden/Ladin eller Osama/Usama.

Vi svenskar har tveklöst lärt oss namnet från engelskan, och i vanliga fall brukar vi ju inte försvenska personnamn längre, utan stava dem så som de faktiskt stavas (inom vårt latinska alfabet) och sedan lära oss (oavsett stavningen) hur de faktiskt uttalas.

Vad jag undrar är dock varför vi i Sverige stavar terrorledarens namn med i istället för e? Är det för att engelskans e uttalas i, eller är det för att hans namn faktiskt uttalas Ladin också på arabiska? (Vilket jag förmodar, eftersom amerikanerna annars inte borde ha stavat namnet Laden)

Men även om så är fallet, dvs att hans namn uttalas med i - blir det inte lite problematiskt med en latinbaserad stavning som skrivs på olika sätt inom länder med samma alfabet?

För med en sådan logik borde vi ju försvenska stavningen av otaliga andra namn där de engelska bokstäverna uttalas annorlunda än våra svenska: George Bush - borde i så fall stavas stavas Jorge Bosh, eftersom det är så man faktiskt säger.

Så min fråga är alltså varför vi valt att försvenska just Bin Laden till Bin Ladin? En förklaring vore förstås om hans namn var ett begrepp vi använt oss av inom svenskan innan vi upptäckte det i engelskan - det finner jag dock föga troligt.

Hjälp tack från någon eventuell lingvist, eller annan kunnig.