måndag 5 november 2012

Om Sandy och Chris Christie-effekten

President Obamas opinionssiffror har stigit sedan orkanen Sandy, vars hantering lovordades även av New Jerseys republikanske guvernör Chris Christie (som även var huvudtalare på RNC-konventet). Och det momentum Romney haft i en månads tid är därmed brutit i sista sekund. Och en opinionsundersökning av NBC News visar att 68% gillade Obamas hantering av krisen - vilket är den största tummen upp Obama fått av den allmänna opinionen sedan dödandet av Bin Laden förra året.

Mississippis fd guvernör Haley Barbour - som själv var guvernör när Orkanen Katrina slog till 2005 - menar att orsaken till Obamas uppsving är enkel:

“The hurricane is what broke Romney’s momentum. I don’t think there’s any question about it,”


På många håll har Obamas presskonferens med Chris Christie lyfts fram som en god egenskap på fungerat samarbete över partigränserna, och bilden på Christie och Obama verkar ha gynnat presidenten i valrörelsen. I SVD kommenterar en av tidningens valexperter, Frida Stranne, saken och säger:

Trots följderna av senaste veckans katastrof, som lade politiken åt sidan för stunden, så var den totala omfamning som Chris Christie gjorde av Obama häromdagen överraskande men ett positivt exempel på ett saknat men behövligt agerande över partigränserna.


Chris Christie själv har även fått försvara sig, och förklara varför han så öppenhjärtat lovordat Obama bara dagar innan valet:

[Obama]“provided help to my people at one of the worst crises that this state has ever faced. When somebody does a good job, they deserve credit.”

Han fortsatte dock sedan:

“I’m a Republican and I have endorsed Mitt Romney, I support him and I intend to vote for him on Tuesday.”


På NBC News Meet the Press frågade programledare David Gregory Obamas rådgivare David Plouffe, om detta var den sedvanliga "Oktober-överraskningen" varpå Plouffe svarade att han inte ansåg det, utan att vad Christie (och Obama) gjort var vad ledare borde göra.

Det har David Plouffe för en gångs skull helt rätt i. Och det är mycket besynnerligt att analytiker drar slutsatsen att Christies lovord av Obamas hantering av krisen per automatik måste innebära något politiskt ställningstagande. I kriser - till skillnad från ideologiska policyfrågor - måste ledare givetvis samarbeta på alla tänkbara sätt. Obama verkar ha hanterat situationen bra - men det gjorde även Chris Christie.

När orkanen Katrina slog till mot Louisiana 2005 blev president George W. Bush snabbt beskylld för att inte agera tillräckligt snabbt - och hans distanserade respons präglades in i allmänheten med det där fotografiet när han beskådar förödelsen genom fönstret på Air Force One, snarare än från marken.

I mångt och mycket agerade dock Bush väldigt bra - och den främsta anledningen till den tröga responsen i Louisiana berodde inte på Bush, utan på borgmästare Ray Nagin och guvernör Kathleen Blanco - där den sistnämnde länge vägrade låta den federala regeringen ta befäl över det delstatliga nationalgardet, vilket i princip bakband händerna på Bush. I delstater som Mississippi - som också drabbades hårt - men där delstaten hade en handlingskraftig republikansk guvernör vid namn Haley Barbour (precis som New Jerseys republikanske guvernör Chris Christie är handlingskraftig) gick samarbetet mellan den federala regeringen och lokala myndigheter däremot flytande. Medan demokraterna som styrde Louisiana gjorde politik av saken, och inte för ett ögonblick hade för avsikt att för stunden sätta sin allmänna Bush-skepsis åt sidan. För detta - och deras synnerligen småsinta och inkompetenta respons på Katrina - fick de sedan betala ett politiskt pris - och Louisiana har idag en ny republikansk och betydligt mer populär guvernör, vid namn Bobby Jindal.

Chris Christie kunde ha valt att agera likadant som Kathleen Blanco - samarbeta så lite som möjligt, och ge presidenten skuld för allt som -inte- fungerade. Så valde han emellertid att inte göra. Och situationen på Östkusten säger egentligen mer om Chris Christies karaktär än någonting annat. USA är vid detta lag väl förberedda på stora orkaner på såväl lokal som federal nivå (En läxa man lärt sig sedan Katrina), och att Obama hanterade situationen så bra som möjligt från federalt håll var helt förväntat (andra kriser, som den federala regeringen inte förberett sig på skulle kunna inträffa - som te x attentatet mot konsultaten i Libyen har han däremot inte alls hanterat lika bra, och pratar för närvarande så lite som möjligt om).

De sakerna bör i sammanhanget kommas ihåg. Men med det sagt agerade Obama också bra - och Romneys momentum tycks ha brutits. Huruvida det kommer att påverka valresultatet får vi se.

Se även tidigare inlägg:

MtP: 48 timmar innan valet 20121104

Sandy kan orsaka stort röstbortfall för Obama på Östkusten 20121104

Inga kommentarer: