torsdag 29 november 2012

New York-polis hjälper hemlös

Jag har skrivit en del om amerikanska polisers ibland horribla tendenser till övervåld (något som knappast bara gäller amerikansk polis; USA är dock ett öppet samhälle med fri media vilket gör att incidenter som inträffar sällan göms utan utan nästan alltid kablas ut till hela världens beskådan). Här är dock ett exempel på motsatsen, när en godhjärtad polis i New York stötte på en hemlös äldre man utan skor på Time Square, lämnade platsen och kom tillbaka med ett par skor för 100 dollar som han gav till den hemlöse, som han hjälpte mannen att sätta på sig - en incident som snappades upp på kamera av en turist från Arizona. Fotot gick sen viral och i onsdags hade 1,6 miljoner människor sett fotot på NYPD:s Facebook-sajt.

Polismannen var 25-åriga Lawrence DePrimo som bor med sina föräldrar på Long Island och arbetat som New York-polis sedan 2010 - chockades av uppmärksamheten, men kommenterade:

“It was freezing out and you could see the blisters on the man’s feet. I had two pairs of socks and I was still cold.”


Den hemlöse mannen lämnade platsen när han fått skorna, och polisen fick inte veta hans man, men sa:

“He was the most polite gentleman I had met,”


USA:s sociala problem - likt världens alla andra problem - måste bemötas såväl av individer som politiskt. Men allt börjar på individnivå- och polismannen ifråga förtjänar givetvis enormt stort cred.

Källor: New York Times, Yahoo News

Inga kommentarer: