fredag 9 november 2012

Marco Rubio och George P. Bush är GOP:s framtid

Vad som främst fällde republikanerna i tisdagens presidentval, var partiets hårda invandringslinje och i princip icke-existerande försök att på ett trovärdigt sätt nå ut till latinamerikaner. Man försökte nå ut till dem, men utan att egentligen tillmötesgå några av deras politiska önskningar.

Och Mitt Romney var som bekant den republikan att i primärvalet gå längst till höger i sin kompromisslösa ton mot illegala invandrare, som han dels ansåg skulle "själv-deportera" och där han även hamnade i skarp konflikt med Texas-guvernör Rick Perry, som för sin egen del i egenskap av gränsguvernör med stor latinobefolkning, stödde illegala invandrares barns rätt till skolgång.

Den fråga republikanerna nu ställer sig är vem som i detta avseende ska rädda partiet?

Marco Rubio

Det mest naturliga svaret är förstås Marco Rubio - te-party-senatorn från Florida med kubanskt påbrå, som också låg högt på Mitt Romneys VP-lista men valdes bort till förmån för Paul Ryan.

I denna artikel frågar sig Politico om Rubio kan rädda GOP i invandringsfrågan?

Direkt efter Romneys förlusttal, skrev Rubio på sin Facebook-sajt:

“The conservative movement should have particular appeal to people in minority and immigrant communities who are trying to make it. And Republicans need to work harder than ever to communicate our beliefs to them.”


Den 17 november kommer Marco Rubio dessutom att åka till kampanjsprångbrädan Iowa den för att där delta på en födelsedags-fundraiser för guvernör Terry Branstad. Upptakten till presidentvalet 2016 tycks således ha börjat. Och Marco Rubio är onekligen idagsläget ett hett namn (ett namn jag snappade upp våren 2009 och snabbt spontan-entusiastiskt endorsade som potentiell presidentkandidat).

George P. Bush

Ett annat hett namn är förstås Floridas tidigare guvernör Jeb Bush, vars engagemang för latinoamerikaner och för att få GOP att på ett bättre sätt inkludera dessa pågått i flera år. Och familjen Bush är också republikanernas mest naturliga och mest konsekvent latino-vänliga falang inom det republikanska partiet. Det var George W. Bush som två gånger under sitt presidentskap försökte genomdriva en humanitär immigrationsreform för att lösa problemen med den illegala invandringen. Reformförsök som föll pg a både demokratiska käppar i hjulen (Harry Reid) och konservativt republikanskt motstånd. En reform det ter sig mycket troligt att Obama under denna mandatperiod också kommer att försöka genomdriva.

Efter Obamas seger 2008 har brodern Jeb Bush också återkommande hållit konferenser för republikanska latinos. Men Bush-familjen har ett annat ungt stjärnskott: 36-åriga George P. Bush (som jag presenterade mer ingående i detta inlägg från den 7 augusti), son till Jeb och Columba Bush (som tydligt ärvt moderns latinamerikanska påbrå), barnbarn till president George Herbert Walker Bush och brorson till president George W. Bush.

Politico skriver här hur George P. Bush - som bor i Forth Worth, Texas där han driver en konsultfirma - nu gjort de formella ansökningarna för att kunna kandidera till politiskt ämbete i delstaten. Vilket ämbete han har i åtanke har ännu inte framkommit - men onekligen finns det en bred politisk väg för honom inom det republikanska partiet.

Bortsett från sitt engagemang för latinofrågor och sitt eget tydligt latinamerikanska påbrå, så är han också krigsveteran och tjänstgjorde i Afghanistan i 6 månader - dock under hemligt namn, och inte ens soldatkompisar visste då att han tillhörde Bush-familjen.

Republikanernas främsta utmaning kommer att vara att hitta en latinobejakande lösning på immigrationsfrågan - och att föra denna grupp in i den republikanska fållan. Evangelikala latinamerikaner tycks redan nu gå åt detta håll - men betydligt mer jobb måste göras, och Marco Rubio och George P. Bush framstår onekligen som väldigt kapabla till detta. Därtill finns förstås också en rad andra namn, som New Mexicos republikanska guvernör Susana Martinez.

Källor: Politico, Politico

UPPDATERING:

Här har även DN snappat upp George P. Bushs namn.

Se även tidigare inlägg:

Marco Rubio om debatten 20121023

George P. Bush - Bush-dynastins framtida hopp 20120807

Inga kommentarer: