lördag 1 juni 2013

Varför Texas lockar

Kalifornien har onekligen kvar en stor del av sin historiska charm, däremot råder det numera föga tvekan om att USA:s framtidsdelstat är Texas, inte Kalifornien. Här har BBC en lista på tio orsaker till varför människor väljer att flytta till just Texas - för det gör folk nämligen. Fem av USA:s tio snabbast växande städer finns i just Texas och till Texas flyttar fler människor från såväl andra delstater som från utlandet, än till någon annan delstat. Varför? BBC listar följande 10 orsaker:

1. Texas har jobben: Och det rör sig inte bara om "låglönejobb" (som kritiker hävdat) utan om såväl höglönejobb som akademiska jobb, och en stark militär närvaro.

2. Texas är billigare: New York och Los Angeles är dyrt. I Texas däremot är det billigt att bo och leva.

3. I Texas kan man bo och bygga: I Texas är det lätt och billigt att köpa mark, och inte krångligt att få byggnadstillstånd.

4. Låga skatter: Ja, Texas har verkligen låga skatter och en av blott 7 delstater där ingen delstatlig inkomstskatt betalas av medborgarna.

5. Välj valfri storstad: I Texas finns 6 av USA:s största städer, det är bara att välja om man gillar storstadslivet. Bor man i te x Illinois finns bara Chicago.

6. Austin: Av Texas-storstäder toppar Austin listan, och Austin är en liberal oas i en konservativ delstat.

7. Texas är familjevänligt: Texas är det lätt att ta hand om en familj, och delstaten har god utbildning.

8. Texas har färre regleringar: Texas är konservativt, på så vis att det är klassiskt liberalt - staten bistår dig inte, men gör däremot allt för att inte stå i vägen för dig.

9. Texas-borna är normala: I Texas finns allt som stereotypt förknippas med Texas i form av boots, biblar och vapen. Men Texas-bor är jordnära och lätta att ha att göra med, vilket nästan alltid uppskattas.

10. Texas-borna är trofasta: Texas är den delstat där flest människor som föds i delstaten också stannar kvar. En tredjedel av alla vuxna som fötts i Texas har också stannat kvar.

Källa: BBC

Se även tidigare inlägg:

Obama i Austin, Texas 20130509

Austin - USA:s och världens möjliga framtidsstad 20130405

Inga kommentarer: