söndag 20 oktober 2013

Lon Snowden om mötet med sin son

Edward Snowdens far Lon Snowden mötte i veckan sin son Edward där denne håller sig gömd från amerikanska myndigheter. Här talar Lon på CNN om det mötet han längtat länge efter. Edward Snowden bekräftade också för sin far att han inte avslöjat några hemligheter eller sålt några sådana till vare sig Kina eller Ryssland:Här har New York Times också en artikel om Snowden och dennes försäkran att han inte överlämnat några amerikanska hemligheter till Ryssland eller Kina.

Allt tyder hittills på att Edward Snowden inte agerade för att han sympatiserade vare sig med terrorister eller med USA:s fiender och rivaler (som just Ryssland och Kina). Allt han ville var att avslöja ett amerikanskt övervakningsprogram som i grunden förstås syftar till att skydda västvärlden mot terrorism, men spårat ur.

Att göra det är inte landsförräderi, och USA gör sig själva (och sitt eget rykte i världen) en otjänst genom att jaga en person som Edward Snowden på det sätt som man nu gör. Vilket är beklagligt, dels för Snowden och dennes anhöriga, men också för alla oss som på ett internationellt plan försvarar USA. Vilket blir så mycket svårare när USA inte tycks göra några distinktioner mellan riktiga terrorister och visselblåsare som Snowden (en visselblåsare förmodligen hela världen, bortsett från USA:s regering betraktar som en hjälte).

Se även tidigare inlägg:

Snowden anpassar sig till livet i Ryssland 20131012

Inga kommentarer: