söndag 20 oktober 2013

Marco Rubios politiska fall

Jag "upptäckte" Marco Rubio väldigt tidigt och blev också snabbt entusiastisk, en entusiasm jag kom att dela med mängder av konservativa amerikanska analytiker som då sökte republikanernas svar på Barack Obama: en ung, talangfull politiker med minoritetspåbrå.

Sedan dess har min aktning för Rubio dock fallit pg a att jag tyckt att han tagit sig vatten över huvudet, och visat sig tillhöra ett av de otaliga stjärnskott som vill komma lite för långt, lite för snabbt. En slutsats fler har dragit.

The Week har här en artikel om Marco Rubios politiska fall, och hur hans krumbukter under den tidigare debatten om immigrationsreformen gjorde att han tappade alla sidors förtroende.

Rubio var till en början en av de riktigt tunga rösterna, en del av "De åttas gäng" och hade i uppgift att få skeptiska republikaner i Senaten att köpa reformen genom att förklara att reformförslaget inte innebar amnesti för illegala. Han tog också avstånd från Hertiage Foundations siffror som sa att reformen skulle komma att kosta skattebetalare 6,3 biljoner dollar.

För detta fick han skarp kritik från den immigrationsreforms-kritiska te-party-falang som en gång så helhjärtat stött honom. Det fick Rubio att plötsligt ändra sig igen - och börja kritisera den reform han tidigare försvarat. Han började prata om att lägga fram ett eget förslag om han inte gillade de tillägg som skulle kunna läggas till reformen innan omröstningen. När reformen sedan var på väga att kapsejsa men räddades genom att republikanerna Bob Corker och John Hoeven skapade ett tillägg om gränssäkerhet, tillhörde Rubio inte skaran som ställde sig bakom.

Detta lämnade honom till sist utan vänner någonstans. I The Week beskriver Bill Scher den sits Rubio nu satt sig i:

"If immigration reform becomes law, Rubio won't get much credit from reform advocates, yet will still suffer plenty of blame from anti-immigration forces. And if it doesn't become law because of resistance from House conservatives, Rubio will have to explain why he couldn't make the sale."


Rubios opinionssiffror sjönk ytterligare under sommaren. Och när det blev dags för regeringsstoppet som från Senatens håll mest lyftes upp av Ted Cruz, försökte Rubio rädda sig själv genom att ställa sig på Cruz sida gentemot de många andra mer etablerade republikaner som tog ton mot Cruz. Och när Cruz gjorde sin filibuster mot ObamaCare, anslöt sig Rubio till honom och de två lovordade och tackade sedan varandra på Twitter.

Alliansen med Cruz skapade dock också den än mer förvirring: efter att Rubio under lång tid rört sig mer mot mitten, sprang han plötsligt till den yttersta högerkanten, vilket var svårt att betrakta som något annat än ett rent politiskt spel. I december ledde Rubio det republikanska fältet inför presidentvalet 2016 med 20% stöd. Nu ligger han på femte plats med bara 10% stöd. Mycket kan givetvis hända innan 2015/16 - men för närvarande är han marginaliserad från alla sidor.

Källa: The Week

Se även tidigare inlägg:

Marco Rubio om immigrationsreformens framsteg 20130620

Inga kommentarer: