onsdag 23 oktober 2013

SVT-kultur om "Captain Phillips"

Jag såg i helgen filmen "Captain Phillips" med Tom Hanks i huvudrollen som kaptenen som 2009 kidnappades av pirater utanför Somalias kust. En väldigt bra film som inte förenklar eller blir fånig på det sätt somliga amerikanska filmer som bygger på verkliga händelser tenderar att bli (Ta te x Oliver Stones film om World Trade Center).

Här sågas emellertid filmen av Kristoffer Viita på SVT-kultur, som menar att piraternas perspektiv framkommer i alldeles för liten utsträckning. Han anser snarare att det borde göras en film om stackars fiskare i Somalia som fått se sina vatten fiskas ut av utländska trålare i ett fattigt land präglat av inbördeskrig som dessutom sugs ut av utländska oljeföretag.

Han ogillar att kapten Phillips framställs som "god", något han menar att filmen hamrar in:

Om vi inte redan köpt att Phillips är en god man gör valet av skådespelare (Tom Hanks) det, och hamras in hårdare när vi ser att han reser i fleeceväst och lyssnar på Eric Claptons ”Wonderful tonight” medan han senare mailar sin fru.


När kaptenen sedan kidnappas känner vi som tittare med honom - trots att han har USA:s tunga flotta i ryggen och vars egen bara och välgödda överkropp vittnar om ett betydligt bättre liv än de stackars piraterna, vilket enligt Viita är fegt:

”Captain Phillips” är kanske ingen ny ”Black Hawk Down” (där USA:s massaker av hundratals somalier utmålades som ett enkelriktat angrepp på amerikanska soldater) men levererar ända ett fegt budskap.

Regissören väljer ingens sida i en konflikt mellan två ojämlika krafter. Captain Phillips - Tom Hanks, Amerikas nationalskatt – tvingas visserligen igenom någonting traumatiskt, men vems fel är det? Greengrass vågar inte ens ställa den frågan.


Det är svårt att köpa Kristoffer Viitas extremt inskränkta, väst-hatande och vänster-stereotypa världsbild, som är betydligt mindre genomtänkt än manuset till Captain Phillips är. Mitt eget tips är att ni som läser bör gå och se filmen - en bra och mycket sevärd film.

Källa: SVT

Se även tidigare inlägg:

Filmtips: "Captain Phillips" 20131012

Inga kommentarer: