lördag 12 oktober 2013

Filmtips: "Captain Phillips"

Jag har här på Amerikanska nyhetsanalyser följt Obamas presidentskap dagligen under hela hans tid som president. Några veckor efter att han tillträtt och Obama-entusiasmen fortfarande var skyhög så inträffade en incident när det amerikanska fartyget Maersk Alabama kapades av somaliska pirater.

För att rädda sin besättning överlämnade kapten Richard Phillips sig själv till piraterna. Hos dem hölls han dock fånge tills president Obama lät godkänna en kommandooperation i vilken kaptenen räddades. För detta hyllades Obama och fick också möjlighet att visa att han verkligen var en tuff ledare och inte bara en retoriker.

Den stora hjälten från dramat var emellertid inte Obama utan skeppets kapten Richard Phillips. Och jag skrev i mitt inlägg om saken den 12 april 2009:

"Det lär inte förvåna om berättelsen om fartyget Maersk Alabama en dag blir en Hollywood-film."


Nu har så blivit fallet, "Captain Phillips" heter filmen som har Sverige-premiär om en vecka där kaptenen spelas av ingen mindre än självaste Tom Hanks. Här är trailern: Här är trailern:Och här intervjuas den riktige kapten Phillips på Fox News om filmen:Här har CNN också ett inslag från London Film Festival där Tom Hanks närvarade och talade om filmen:Det återstår att se hur pass bra filmen verkligen är, men den här händelsen är en av de bättre saker att faktiskt filmatisera - och i denna film skulle det verkligen också passa att även ge president Obama lite cred.

Se även tidigare inlägg:

Kapten Phillips ett år senare 20100407

Kapten Phillips välkomnas hem 20090418

Ron Paul vill skicka prisjägare på piratjakt 20090415

Fler detaljer om Phillips räddning 20090413

Obama får tummen upp för pirathantering 20090413

Somaliska pirater besegras och kapten Phillips fritas 20090412

Inga kommentarer: