Den 25 maj går svenska folket till val för att rösta fram 20 ledamöter som ska representera Sverige i Europaparlamentet under de kommande fem åren.
EU-parlamentsvalen runtom i Europa inleder alltså valen i detta storpolitiska valår. Jag anser att USA:s frihetsprinciper med betoning på nationell och individuell frihet är något Europa också borde ta till sig. Därför är jag också EU-kritiker.
Jag hade önskat att Sverige haft ett konservativt EU-kritiskt parti av brittisk modell (som te x UKIP - eller Tories konservativa högerfalang); ett parti med sina rötter djupt nedborrade i demokratins ideologiska pulsåder, med otvivelaktig tro på just nationell och individuell frihet. Det är denna frihet som känntecknar USA:s ideologiska grundvalar - och avsaknaden av dessa som kännetecknar EU.
Sommaren 2012 gjorde jag podcasten: "Podd 8: EU och USA - en ideologisk jämförelse" en podcast som tillsammans med "Podd 23: Daniel Hannan, UKIP och behovet av en EU-kritisk konservatism" går igenom de viktiga men ofta förbisedda ideologiska skillnaderna mellan EU och USA.
Något parti baserat på frihetlig brittisk-amerikansk konservatism finns emellertid inte i vårt svenska rike, så vi får därför nöja oss med vad vi har. Och här i Sverige finns i grunden två tydligt EU-kritiska partier: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Två partier jag hoppas det kommer att gå bra för i sommarens val. Men det finns även mindre partier som inte är lika ideologiskt EU-kritiska men däremot är skarpa kritiker av EU:s växande centralmakt: Junilistan ställer i år upp igen, och gör det med motiveringen att de vill vara ett "icke-rasistiskt" och ett icke-socialistiskt EU-kritiskt alternativ.
Därtill finns också Piratpartiet som jag med tiden kommit att få alltmer respekt för. De finns redan med ett mandat representerade i EU-parlamentet efter valen 2009, där Christian Engström sitter som ledamot.
Bland småpartierna kan numera också Centern och KD räknas in, och opinionen visar att dessa småpartier riskerar att antingen kastas ut ur- eller inte komma in i EU-parlamentet. Och de mest säkra EU-kritiska rösterna finns därför hos SD och V.
Bland de mindre partierna är dock Piratpartiet det parti jag sympatiserar mest med; för dem är teknik, integritet och nätfrågor en central del av partiet, och till skillnad från många andra partier så har Piratpartiet kompetens att lyfta fram nät- och integritetsfrågor på ett djuplodande, engagerat och trovärdigt sätt. Vilket är fördelen med att vara ett enfrågeparti. Och jag hoppas därför att Piratpartiet ges förnyat förtroende.
Det viktiga inför valet är dock att rösta på partier som står upp för just nationella- och individuella friheter. Något att tänka på inför valet som ligger framför. Här nedan följer en rad av Amerikanska nyhetsanalysers otaliga EU-kritiska artiklar, läs gärna dem och lyssna på tidigare omnämnda poddar:
"5 saker konservativa behöver veta om EU" - John Gustavss och Ronie Berggren på Caffeinated Thoughts, 20130725
Om Cypern och Eurozonens dödsryckningar - John Gustavsson, 20130320
EU-folkomröstningen i Storbritannien: Mina tankar - John Gustavsson, 20130201
Sagan om Unionen - Ronie Berggren, 20121115
EU, Fredspriset, och varför vi inte slåss - John Gustavsson, 20121015
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar