tisdag 18 februari 2014

Patrick Kennedy tar ton mot marijuana-legaliseringen

Rhode Islands fd kongressman Patrick Kennedy (den nu avlidne senatorn Ted Kennedys son) som lämnade kongressen i januari 2011 har nu gjort ett nytt politiskt utspel om droger.

Som ung festade Kennedy vilt, men nu är han ytterst kritisk mot den våg av legalisering av marijuana som sveper över landet:

“I don’t think the American public has any clue about this stuff”, kommenterar han.


Han konstaterar att den moderna marijuanan som kan pumpas in i godis och kakor innehåller mer av ämnet tetrahydrocannabinol (som skapar effekten) än den marijuana som användes av hippie-generationen, och att legaliseringen öppnar dörren för en stor marijuana-industri som vänder sig till barn och unga på samma sätt som cigaretter och alkhol en gång gjorde.

Han hänvisar till diverse rapporter och konstaterar:

“It takes you to the same place as cocaine or heroin. It just takes longer.”


Förra året startade Kennedy upp "Smart Approaches to Marijuana (Project SAM)" - en kampanj för att få marijuana att förbli olagligt men utan att driva den straff-policy som infördes i och med "kriget mot droger" - istället ska behandling erbjudas, och först om droganvändaren vägrar ska handbojorna komma på tal. Hotet om fängelse kan dock bara det leda till att man väljer behandling:

“Incarceration is a powerful motivator. That does it for a lot of people,” he added. “That’s the turning point: hearing that judge say treatment or jail.”


I andra fall är han dock gammeldags i sin syn. Han röstade en gång för att röka marijuana i medicinskt syfte, men anser numera att han hade fel. De lagerna anser han idag bör återkallas och i medicinskt syfte bör cannabis i tablettform användas.

Han tar också ton mot dem som menar att legaliseringen av marijuana ger polisen större resurser att satsa på de ritkiga drogkartellerna från Mexiko, och konstaterar att de stora lagliga tobaksindustrierna är bättre på att nå ut till folk än vilken drogkartell som helst. Och även om den svarta marknaden är ett problem så är det likväl en mindre marknad och att föredra framför en total legalisering:

"...better than having Joe Pot, heir to Joe Camel, on a bus-stop where I’m going to be hanging out with my kids before school.”


Kennedy och medarbetaren Kevin Sabet kommer nu att dra igång en stor kampanj på temat “We Are the Marijuana Majority” - där man lyfter fram de kritiska rösterna mot legalisering och de avskräckande exempeln på varför marijuan bör vara illegalt.

Källa: NBC

Se även tidigare inlägg:

Colorados väljare splittrade om sin marijuana-image 20140212

Inga kommentarer: