fredag 6 februari 2015

Beslut om amerikansk nätneutralitet väntar

I USA har det länge pågått en Internet-debatt om sk "nätneutralitet" (Här en bra artikel i Ny Teknik om vad nätneutralitet är för något). I USA finns det inga jämna bredbandshastigheter och landet ligger väldigt, väldigt långt efter Sverige ifråga om medelhastigheter (Här en karta på hur hastighetsfördelningen ser ut - där även de snabbaste ter sig ganska löjliga i förhållande till våra hastigheter).

Det finns en standard på ynka 4 megabit per sekund som FCC nu överväger att uppgradera till 25 mbs. Alla kommer dock inte att få en sådan hastighet - exempelvis de som bor på landsbygden eller glesbebodda områden.

Därtill råder en politisk debatt om den sk nätneutraliteten, som innebär att alla ska ha rätt att göra sig synliga och tillgängliga på Internet till ett grundläggande pris, utan att somliga som betalar mer prioriteras högre. Det motsätter sig dock republikanerna som vill att jättar som Netflix etc ska kunna få snabbare nättjänster. Många demokrater med president Obama i spetsen motsätter sig en sådan polcy. Och FFC ämnar snart fatta ett beslut om saken.

Jag är ingen expert alls på detta, men här är några äldre nyhetsinslag om debatten. Först CNN:Här ett inslag på ABC News:


More ABC US news | ABC Health News

Och här ett inslag med Rachel Maddow på NBC:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyHär också ett inslag på Fox News om det republikanska motståndet mot nätneutralitet:FCC Har nu beslutat att föreslå att bevara nätneutraliteten. Här skriver Inquistr, Independent och Ny Teknik om saken.

Och här ett inslag från idag, den 5 februari 2015, på Fox News:Jag kan som sagt inte mycket alls om denna debatt, vet i princip inte ens vad nätneutralitet egentligen innebär i praktiken. Så ni som har koll får gärna upplysa mig. Hittade dock här ett inslag på CNN som försöker förklara saken:Källor: Time, Yahoo, Politico, CNN, USA Today, Washington Post, Andrew Sullivan, Politico, Gizmodo, EdWeek, Independent, Det Progressiva USA

Se även tidigare inlägg:

Podd 34: Piratpartiet, Aktiv Demokrati och Internet i en politisk värld 20140311

Inga kommentarer: