fredag 6 februari 2015

Om Obamas jämförelse mellan ISIS och kristendomen och om Västvärldens förfall

Obama har idag förklarat att kristendomen i grund och botten inte är mycket bättre än ISIS. Korstågen, inkvisitionen, häxbränningarna - glöm inte bort dem. Så här sa han, på den årligt återkommande bönefrukosten:

“Unless we get on our high horse and think this is unique to some other place, remember that during the Crusades and the Inquisition, people committed terrible deeds in the name of Christ,” Obama said. “In our home country, slavery and Jim Crow all too often was justified in the name of Christ.”


Ja ni judar, sluta tjata om Förintelsen och iranska kärnvapen. Kom ihåg hetiterna, filisteerna och alla andra folk ni utrotade för 3 000 år sedan.

Ärligt talat.

Bortsett från att Obama har fel rent historiskt (kristendomen -är- världens mest progressiva religion som gjort mer än någon annan "idé" någonsin gjort för att utbreda, frihet, tro på människovärde och kärlek runtom i världen. Och inga av de dåliga saker som skett i kristendomens historia går heller att jämföra med ISIS; inte korstågen, inte inkvisitionen, inte häxbränningarna och inte de spanska conquistadorerna i Sydamerika) så är det väl knappast rätt tillfälle att just -nu- börja föra en debatt om sådana saker.

Just nu.

När ISIS bränner människor levande, utför massavrättningar, korsfäster barn, begraver flickor levande etc. Och själva hänvisar till "de kristna korsfararna" som av sina tillfångatagna och potentiella "fiender" och därtill använder Koranen för att legitimera sina egna illdåd. Kristna historiskt har aldrig varit som ISIS - och defintivt aldrig baserat sina ageranden på samma konkreta teologiska föreställningsvärld som ISIS faktiskt gör. Men än viktigare: kristna idag är inte så. De existerar inte.

Jag är alldeles för pro-amerikansk för att tala illa om Obama - eftersom jag anser att USA är ett fantastiskt land helt oavsett om det styrs av en republikan eller demokrat. Och anser att Obama, alla hans brister till trots, likväl i egenskap av just amerikansk president förtjänar en viss respekt - i synnerhet från oss som själva inte är amerikaner och därför givetvis inte kan ge oss in i den hätska interna politiska debatt som primärt är amerikaner förunnat att kunna göra utan att betraktas som opatriotiska.

Men det här var kanske Obamas lågvattenmärke under hela dennes presidentskap.

Han köper helt den vänsterakademiska världsbild som brutit ner Västvärlden, och som tyvärr genomsyrar föreställningsvärlden även här i Europa, och då inte bara av direkt vänsterpräglade vänsterpartister och sossar, utan även av Obama-hypande folkpartister, kristdemokrater, moderater och centerpartister.

Ni är kassa (men många av er är förstås schyssta i alla fall :) ).

Medan jag är grymt cool, som -aldrig- stött Obama eller trott som han grundläggande gör, men heller aldrig talat nedvärderande om honom (vilket inte kan sägas om er som ogillade Bush).

Det här är det mest kritiska jag någonsin skrivit. Rader det pg a min allmänna pro-amerikanska patriotism tog emot att skriva om presidenten för historiens mest unika- och vår tids viktigaste nation.

Men ärligt talat. Västvärlden är för närvarande ledarlös.

Det är vår tids riktigt stora problem.

(Sen har Israel förvisso en premiärminister som är en av vår tids coolaste och mest klarsynta politiker. Men Europa och USA kommer inte att låta den västerländska civilisationen ledas från Israel. Det kanske hade behövts. Men så kommer inte att ske. Så vad som verkligen behövs är en republikansk amerikansk president 2016 och ett brittiskt samvälde - en global anglosfär - med konservativa ledare).

/ Ronie Berggren

Se även tidigare inlägg:

Obama på bönefrukost: Kristna en gång likadana som ISIS 20150206

Inga kommentarer: