lördag 14 februari 2015

Jeb Bush i stor ledning bland GOP-donatörerna

Jeb Bush leder stort bland de republikanska donatörerna, vilket än mer cementerar ställningen som det republikanska partiets frontrunner.

Bush drar donatörer från många nätverk: från sin fars och sin brors insamlings-nätverk, och sedan Romney pålyste att han inte tänker kandidera en tredje gång, även från denna.

En stor del av donatörerna har också övergett tanken på att stödja Chris Christie, som innan Romneys in-och-ut-övervägande gjorde denne temporärt aktuell, ansågs vara den som kunde konkurrera med Bush om etablissemangsväljarna. Christies populatitet har dock dalat bland de stora donatörerna och droppen rann över när Christie gjorde sitt uttalande om mässlingsvaccin i London, något som oroade donatorerna så mycket att Christie fick ringa dem och betona att han stödde vaccinering för smittor som mässling.

Ett namn som däremot konkurrerar, inte ifråga om donatörer men ifråga om gillande, är Scott Walker. Bland donatörerna går pratet antingen antingen att de stöder Bush men gillar Walker, eller det omvända, att de gillar Bush men stöder Walker.

Theresa Kostrzewa, lobbyist från North Carolina säger till Washington Post:

“Gov. Bush will get the majority of the money here, the big money. And Gov. Walker will get a fair share. But I think the interest in Gov. Christie was fleeting."


Bush-kampanjen tonar själva ner ledningen och säger att det är Bush som försöker hinna ikapp de andra eftersom Bushs valpolitiska maskineri är ganska nytt i jämförelse med personer som Marco Rubio och Rand Paul som hållit sina kampanjmaskinerier igång i flera år.

Och än har inte alla donatörer anslutit sig till Bush. Två av de största donatoraktörerna, hedge-fond-managern Paul Singer och New York Jets ägare Woody Johnson har ännu inte bestämt sig.

Bush är dock mycket aktiv och åker landet runt för att prata på insamlings-events, där människor är beredda att betala stora pengar. På en privat insamling i New York tidigare i veckan, för omkring 25 personer, så var de beredda att betala 100 000 dollar per person bara för att komma in.

Bushs insamlingsaktivitet gör honom starkare än sina republikanska rivaler, men hans agerande står också i stor kontrast till den förmodade demokratiska motkandidaten Hillary Clinton, vars insamlings-aktiviteter varit i princip obefintliga. Och hennes beslut att inte pålysa någon kandidatur har hämmat möjligheterna för Clinton-vänliga Super PAC:s att samla in pengar åt henne.

Jeb Bush tycks följa samma spelbok som brodern George, som i tidigt skede 1999 samlade in den då rekordshöga summan på 37 miljoner under de första fyra månaderna (en ganska marginell summa i dagens mått mätt för toppkandidaterna ifråga). Jeb Bushs team har 100 miljoner som mål.

Utöver det ekonomiska stödet har Jeb Bush till slut också fått ett tydligt endorsement av sin mor, Barbara Bush, som 2013 sa att USA sett tillräckligt många Bush i Vita Huset. Nu har hon dock ändrat sig, och sa i fredags:

"Our problems are so big that it doesn't matter what your last name is in America. If America needs you for as long as you can help,"


Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Jeb Bush leder i New Hampshire 20150209

Inga kommentarer: