lördag 4 april 2015

Guvernör Jerry Browns krig mot torkan

Kaliforniens guvernör Jerry Brown kommer att få spendera sin sista mandatperiod i "ett krig mot torkan". Ett svårbemästrat krig han inlett med att beordra en 25% minskning av vattenförbrukning och ett avlägsnande 50 miljoner kvadratmeter gräsmattor.

Hans nästa och uppgift och mer långsiktiga uppgift, kommer att bli att få bukt på den politiska snårskog som gjort problemen så svårlösta. Konservationister hävdar att jordbruket slukar 80% av delstatens vattenresurser - vatten de menar behövs för jordbruket. Och Kalifornien har ett ytterst komplext vatten-ägande-system, som gör det näst intill omöjligt att veta vem som äger vad och vem som har vilka rättigheter.

"It's going to require every ounce and every moment of his political attention and his political skill," säger statsvetaren David McCuan i LA Times.


Jerry Brown har tacklat torka tidigare under sin politiska karriär, men aldrig av denna magnitud. Browns politiska eftermäle kan mycket väl stå och fall med hur hanterar Kaliforniens kamp mot naturkrafterna.

Här resoneras i The Atlantic kring huruvida Kalifornien kommer att klara av att anpassa sig till de nya förhållandena.

Och här en stor artikel i New York Times om de utmaningar torkan ställer Kalifornien inför. Kalifornien har klarat sig genom många prövningar och många gånger visat att pessimisterna haft fel. Det här är dock en enorm utmaning.

UPPDATERING: 2015-04-18:

Här skriver också SVD om situationen i Kalifornien.

Källor: Los Angeles Times, Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Kaliforniens fjärde år av extrem torka tär på vattenreserverna 20150329

Inga kommentarer: