onsdag 8 april 2015

Polis i South Carolina åtalas för mord på flyende man

Polisman Michael Slager i North Charleston, South Carolina kommer att åtalas för mord efter att ha skjutit en flyende man - den 50-årige Walter L. Scott - i ryggen med åtta skott. Han hävdade själv att han var i livsfara, men en video som filmades av ett vittne visar tydligt att så inte var fallet, och polismannen tycks efteråt ha placerat en teaser vid gärningsmannen för att kunna hävda att denne angrep honom.

Borgmästare Keith Summey konstaterar:

"As a result of that video and bad decisions made by our officer, he will be charged with murder,"


Här är den mycket otrevliga videon:


WARNING GRAPHIC: Video Shows Fatal Police... by NYDailyNews

Här NBC om saken:Och här Fox News:Mordåtal framstår utifrån videon onekligen vara det enda rätta. I sammanhanget måste dock påminnas om att debatten om rasism och polisvåld är komplicerad. Det finns också ett stort och utbrett och orättfärdigt polishat i USA som också måste konfronteras.

UPPDATERING: 2015-04-08:

Här en presskonferens med den dödade Walter Scotts familj:Och här ett annat inslag på Fox News:UPPDATERING: 2015-04-09:

NBC har fått en exklusiv intervju med Feidin Santana, mannen som filmade dödsskjutningen:UPPDATERING: 2015-04-10:

Polisman Michael Slagers dashboard-kamera visar nu vad som hände innan skjutningen. Och via den filmen syns tydligt att Walter Scott agerade ytterst irrationellt, genom att när polismannen inte var på sin vakt springa ut ur bilen och rakt iväg, varpå polismannen givetvis följde efter som stämningen genast trappades upp. Det innebär förstås inte att Slager agerade rätt som sköt ihjäl Scott, men ställer likväl händelsen i ett viss annat ljus. Det rörde sig inte om en händelse där en polis bara drog fram en pistol och sköt huller om buller, utan om en situation där en överreaktion ledde till en annan (den andra onekligen värre, och utfördes dessutom av en tjänsteman som borde ha tränats till att hantera sådana situationer utan att överreagera).Källor: New York Times, WYFF4.com, Post and Courier, Washington Post, The Atlantic

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: Selma 50 år senare, Polisrasism i Ferguson 20150308

Fergusons poliskår genomsyrad av rasism 20150304

Inga kommentarer: