På måndag den 13 juni kommer republikanernas andra primärvalsdebatt att hållas i New Hampshire - där möts följande sju republikaner: Michele Bachmann, Herman Cain, Newt Gingrich, Ron Paul, Tim Pawlenty, Mitt Romney och Rick Santorum. Tre andra republikaner: Jon Huntsman, Sarah Palin och Rudolph Giuliani blev också de inbjudna men tackade nej.
För Bachmanns, Gingrichs och Romneys del så blir det här den första debatten i denna valcykel. De tidigare kandidaterna deltog också på debatten i South Carolina i början av maj.
Debatten är av yttersta vikt, inte minst för Michelle Bachmann, Mitt Romney, Tim Pawlenty - och i viss mån förstås också för Newt Gingrich (även om det i ljuset av de senaste dagarnas händelser just nu känns som att det inte spelar någon roll vad han än tar sig för på måndag).
För Bachmanns del så kommer hennes framförande att väga väldigt tungt i förhållande till hennes eventuella framtida presidentkandidatsmöjligheter.
För Romneys del så kommer debatten ge honom tillfälle att visa att han förtjänar titeln som frontrunner, och den ledning i opinionsmätningarna som han faktiskt har.
För Tim Pawlentys del är debatten också väldigt viktig. Pawlenty var favorittippad inför debatten i South Carolina, men gjorde där ett ganska tamt intryck ungefär i linje med det intryck han givit också på annat håll. Många gillar (helt uppenbart Tim Pawlenty) - själv tror jag att han är för stel och lite för tråkig för att faktiskt lyckas i ett republikanskt primärval - eller i en republikansk debatt. Det är något han behöver motbevisa på måndag.
För Newt Gingrichs del så hänger nästan allt på den här debatten. Det är visserligen lång tid kvar innan primärvalet övergår till blodigt allvar. Men hans fallande status bland te-party-anhängare, samt avhoppen i hans kampanj gör att om han inte lyckas fånga livbojen på debatten i New Hampshire, så lär skeppet helt enkelt segla ifrån honom. Och han skulle behöva förvandla sig till en delfin för att kunna simma ikapp.
Av de andra kandidaterna är Herman Cain den som har mest att vinna. Hans framgångar har helt berott på att hans seger i South Carolina. De framgångarna innebär att hans kampanj inte hänger på en livlina. Såvida han inte gör bort sig så kommer han att kunna fortsätta i ungefär samma takt även om han bara gör ett medelmåttigt framförande. Men med tanke på att han är ett så pass nytt ansikte på den nationella scenen så behöver han visa att han också kan hävda sig mot mer etablerade namn som Mitt Romney och Newt Gingrich. Kan han det, så har han alla möjligheter att komma rejält långt i det här primärvalet. Kan han det inte så kommer han förmodligen att få fler chanser - men vid det laget kan någon annan ha stulit rampljuset.
Ron Paul och Rick Santorum är båda förutsägbara och kommer med största sannolikhet att vara ungefär på samma sätt som de var i den första debatten (och som de nästan alltid är i alla sammanhang). Lite elakt skulle man förenklat kunna säga: Ron Paul kommer att vara gnälligt dogmatisk i libertariansk anda, Rick Santorum vresigt dogmatisk i konservativ anda. Båda kommer att säga saker deras kärnväljare gillar, men ingen av dem kommer att trollbinda det amerikanska folket, eller ens det republikanska partiet överlag. Med det sagt har de båda bra åsikter om olika saker - men de förblir likväl gnälliga och vresiga.
Jag själv kommer tyvärr inte att kunna se debatten på ett tag framöver - men kommer att göra det vid senare tillfälle och återkommer då med en kommentar. Tills dess håller jag tummarna för Herman Cain som jag dels finner intressant och dels tror har bredare potential än många av de andra kandidaterna. Jag hoppas också Newt Gingrich överlever. Vi får se vad som händer.
För dem intresserade av förhandssnacket så har förövrigt McClatchy här en artikel som menar att debatten kommer handla om de konservativa kontra de moderata republikanerna.
Källor: CNN, The Bellingham Herald
Se även tidigare inlägg:
Den första republikanska primärvalsdebatten 20110506
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar